Veszélyek

2022.09.09. 14:00

A balesetben meghalt motorosok emlékműve nem véletlenül van Kékesen

Végérvényesen beköszönteni látszik az ősz, ami azzal is jár, hogy a kétkerekű járgányok szerelmesei az időjárás rosszabbra fordulása előtt még jól kimotorozzák magukat. A száguldozásnak azonban nagyok a veszélyei.

S. S.

Emlékhely a Kékestetőn

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az egri Varga Tamás - akinek a motorozás az egyik nagy szerelme - szerint az őszi évszak közel olyan veszélyekkel jár a motorkerékpárral közlekedők számára, mint a tavasz.

- Míg március végén, április elején, amikor elővesszük kedvenc járművünket az jelenti a problémát, hogy elszoktunk a vezetéstől a téli hónapokban, szeptember-október táján épp az ellenkezője igaz. Rutinból megy minden, mint a karikacsapás. Ilyenkor a járművezető  hajlamos megfeledkezni azokról a körülményekről, amelyek miatt akár az élete is veszélybe kerülhet - fogalmazott a negyvenes éveiben járó, magát óvatos motorosnak tartó Tamás.

Sorolt is mindjárt néhány veszélyhelyzetet: kezdve a szüret miatt az utakon felbukkanó munkagépekkel. A földutakról, alacsonyabb rendű utakról könnyen kihajtanak ezek a járművek a védett utakra úgy, hogy nem adják meg az elsőbbséget. Esősebb időszakban az aszfaltra felhordott sár is könnyen okozhat bajt, ha nagy sebességgel hajt a motoros.

- Aki nyeregbe pattan és száguldozik, hajlamos megfeledkezni az aranyszabályról: elsőbbség az, amit meg is adnak. Muszáj tehát körültekintőknek lennünk! Ne hajszoljuk járművünket, még akkor se, ha ötször annyi lóerő esik egy-egy kilogrammnyi motorra, mint van az a gépkocsik esetében - fogalmazott.

Szerinte egyébként különösen veszélyes az ősz a Mátrában és a Bükkben. Utóbbi hegységben Felsőtárkány és Lillafüred között szerencsére kicsi a járműforgalom, így kisebb a kockázat. Nem így a 24-es főúton a Mátrában. A kanyargós utak nedves állapotukban a legjobb vezetni tudás mellett is csúsznak. Ha erre a felületre még őszi avart is fújt a szél, szinte biztos bukás, ha nem számoltunk ezzel a rizikóval. 

- Említhetném a ködöt is mint problémát, de ezt az időjárási körülményt oly annyira nem kedveljük, hogy inkább kihagyjuk az élményt. Én minden motorosnak azt szoktam mondani, hogy nem véletlenül hozták létre a balesetben elhunyt társaink emlékhelyét éppen a Kékesen - tette hozzá Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában