Hivatás

2022.09.14. 14:14

A dolgozók mindennap küzdenek a nehézségekkel Füzesabonyban

A Heves Megyei Aranyhíd Egyesített Szociális Intézmény negyed évszázada gondoskodik a füzesabonyi pszichiátriai és szenvedélybetegekről. Elhivatottság és nagy szakmai hozzáértés jellemző a dolgozókra, akik nap mint nap megélik a gondozással járó munka nehézségeit és örömeit.

Fekete-Vadászi Erika

Az intézmény lakói színvonalas, humorban és zenei produkciókban bővelkedő műsort adtak elő a jubileumi ünnepségen

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Dr. Simon ­Attila István, a belügyi tárca Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságának a főigazgatója a napokban megrendezett jubileumi ünnepségen biztosította támogatásáról a jelenlévőket. 

– Tudniuk kell, bármilyen problémával is kell szembenézniük a jövőben, nem lesznek egyedül, és a kollégáimmal azon dolgozunk, hogy az itt élők számára minél jobb feltételeket teremtsünk, az itt folyó munkát elismerjük – jelentette ki a főigazgató. 

Vadnai Eszter, az intézmény igazgatóhelyettese beszélt az elmúlt 25 évről és a munkájukról. 

A visontai intézmény jogutódjaként huszonöt esztendeje, 1997-ben alakult meg a füzesabonyi pszichiátriai és szenvedélybetegek otthona, majd 2016-ban egyesültek az Andornaktályai Fogyatékosok Otthona és Rehabilitációs Intézettel. 

– A kezdeti elfogadási nehézségek ellenére a pszichiátriai betegek otthona napjainkra már Füzesabony részévé vált. A lakóink igénybe veszik a város szolgáltatásait, fellépnek ünnepségeken, és a fejlesztőfoglalkozások termékeit rendszeresen árusítjuk a helyi piacon – közölte az igazgatóhelyettes. 

Segítik a beilleszkedést, kivédik az állapotromlást és fejlődést érnek el

A bekerülők esetében alapvető probléma, hogy hiányzik a betegségbelátásuk, s a hozzátartozók sok esetben nem készítik fel az ellátásra szorulókat, hogy ott kell maradniuk az intézményben. 

– A bekerüléskor tapasztalt fizikális és mentális állapot az esetek nagy többségében egy bizonyos idő után jelentős javulást mutat a folyamatos felügyeletnek és a személyre szabott ellátásnak köszönhetően. Rövid távú céljaink között szerepel a beteg felvételekor az, hogy elfogadtassuk vele az új élethelyzetet, ennek jegyében segítsük a beilleszkedését és kivédjük az állapotromlást. Hosszú távon pedig arra törekszünk, hogy fejlődést érjünk el, és ha a lakó életkora és képességei megengedik, akkor részt vehet munkafoglalkoztatásban is – ismertette Vadnai Eszter. 

Kakuk Rozália, Ivanics Ernőné, Radványi Katalin, Barna Mónika, Berebora Zoltánné és Tatai Edina elismerésben részesültek a jubileumi ünnepségen, amiért már 25 éve kiveszik a részüket a gondozottak magas színvonalú ápolásából. 

Lehetőségek tárháza

Szocioterápiás foglalkozások részeként egyebek között tánccsoport, színjátszó kör és életmódklub működik az intézményben, valamint vannak sportfoglalkozások és népdalkör. Ezenkívül a gondozottaknak lehetőségük nyílik a hitélet gyakorlására. Ápolják a hagyományokat is, így például karácsonykor, húsvétkor és farsangkor ünnepséget rendeznek, s vannak rendezvények, amelyeknek célja az érzékenyítés és az elfogadtatás, ezért olyankor meghívják a környékbeli általános iskolák tanulóit, hogy együtt sportoljanak, ezek mindig hatalmas sikert aratnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában