Válságkezelés

2022.09.02. 11:51

Bezárná a színházakat és a strandot is a polgármester, hogy az egriek terheit könnyítse

Válságkezelő csomagot állított össze a megyeszékhely önkormányzatának a vezetése. A javaslatokról Mirkóczki Ádám polgármester beszélt a péntek délelőtti sajtótájékoztatóján.

Szabadi Martina Laura

Az Eger Termál- és Strandfürdőt is bezáratná a polgármester

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei hírlap

– A költségvetés újratervezése szükséges az energia- és gazdasági válság miatt – jelentette ki a megyeszékhely polgármestere. Hozzáfűzte: – Akkor járunk el helyesen, ha a legrosszabb forgatókönyvre készülünk, éppen ezért egy válságkezelő csomagot állítottunk össze. Ezen a héten dolgoztuk ki a főbb javaslatokat, hiszen ha a helyzettel nem kezdünk semmit, akkor borítékolható a csőd a magánemberek között is. Elsőként arra a kérdésre kell választ adnunk, hogy miként kívánjuk kezelni a válságot. Erre két járható út van, az egyik a terhek áthárítása. A másik az, hogy középhosszú távon gondolkodunk, megnézzük, megoldhatjuk-e a terhek csökkentését, a lakosság megsegítését. Mi egyértelműen ezen vagyunk, a terheiket csökkenteni szeretnénk, ezért lesz adó, amit elengedünk. Az évi ezer forintos buszbérlet pedig marad, kifejezetten jó lesz ez most a helyieknek a magas üzemanyagárak mellett – jelentette be Mirkóczki Ádám.

Közölte, a javaslatcsomagja első pontja, hogy 2023-ban az egri magánszemélyeknek elengedik az építményadót, ez a több mint 16 ezer lakás esetében 135 millió forintos megtakarítást eredményez. Idén decemberig minden önkormányzati bérlakásban élőt mentesítenek a lakbér fizetése alól. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek önkormányzati tulajdonban végzik a munkájukat, szintén nem kell bérleti díjat fizetni, ettől pedig azt remélik, hogy a kisvállalkozások nem zárnak be, tehát marad az iparűzési adó. Ugyanis a polgármester szerint többen jelezték már, hogy lehet, abbahagyják a vállalkozást a jelenlegi gazdasági helyzetben. 

– Azért decemberig adjuk ezeket a kedvezményeket, mert addig ad lehetőséget erre a veszélyhelyzet. Azt kérjük magyar országgyűléstől – folytatta a város vezetője –, hogy vagy a veszélyhelyzetet hosszabbítsa meg, vagy jogszabályi lehetőséget adjon arra, hogy ezt januártól folytassuk. Több mint 800 bérlakásról, több mint 200 vállalkozásról van szó. Ez több mint 230 millió forintot jelent. Az egri rászoruló lakástulajdonosok számára is szeretnénk segíteni, átalakítani a támogatási rendszert, hogy a rezsi miatt bajba kerülők terheit könnyítsük. Jelenleg még 35 millió forint áll rendelkezésre szociális támogatásra az ez évre tervezett 60 millióból, de ezt még bővíthetjük – húzta alá a polgármester.

Mirkóczki arra is kitért, hogy mindez összesen három-négyszáz millió forint lemondás a város önkormányzatának. De, ha ezzel vállalkozásokat, családokat és munkahelyeket tudnak megmenteni, akkor szerinte megéri.

– Ahhoz, hogy ezt az összeget kitermeljük, nekünk is spórolnunk kell. Javasoljuk, hogy a nagy fogyasztókat, vagyis a strand, a Bitskey uszoda, az EKMK és a Forrás, valamint a két színház ingatlanjait zárjuk be, hogy nullás rezsit produkáljanak. A Bitskey uszoda és a strand évente 51 millió forint villamosenergia-számlát termel, a gáz díja 70 millió forint. Ha nem zárjuk be ezeket, akkor az ezen intézményekben dolgozók bérét nem tudom garantálni. Ha az a kérdés, hogy valaki bejárjon a munkahelyére, de a bére veszélyben legyen, vagy nem kell bejárnia, de megmarad a fizetése, akkor sejtjük, mit válaszolnának. Ez egyébként a legrosszabb verzió, abban az esetben léphet életbe, ha nincs kontinentális szintű megoldás vagy kormányzati  támogatás – emelte ki a polgármester.

Minczér Gábor alpolgármester elmondta, most a harmadik év telik a ciklusból, de egyetlen egy békés év sem volt ebből. Nem tudjuk, érkezik-e központi kompenzáció. A most elhangzottakról rendkívüli ülésen szeretnénk szavazni, hiszen mindehhez közgyűlési döntés szükséges. Valószínűleg jövőhét péntekre hívjuk össze – közölte.
Kérdésre elárulták, a közvilágítás ügyében vita van közöttük is.
– Az első baleset, bűncselekmény, ami a lekapcsolt lámpánál történne, a mi felelősségünk lenne az elszenvedője szerint. Szó volt arról is, hogy minden második lámpa legyen lekapcsolva. Vita van köztünk a díszkivilágítás ügyében is, mivel rendezvény nem lesz, szerintem legalább ennek kéne őriznie az ünnep hangulatát. A díszvilágítás egyébként ledes, ha nem nagy költség, akkor nincs értelme ezzel spórolni, bár előfordulhat, hogy kell majd. Az épületek megvilágításáról nincs külön adatunk, nem tudjuk, mekkora költség, de ha jelentős, akkor lehet, hogy hozzányúlunk – mondta Mirkóczki Ádám. Kiemelte, a város villamosenergia-szerződését december utolsó napjáig kellene megkötni legkésőbb.
Hozzátette, hogy vannak olyan feltétlenül szükséges hivatalok, mint például a Kossuth utca 28., amelynek óriási a fogyasztása, de olyan rendszer működik ott, amit nem lehet átköltöztetni. Arról is beszélt, hogy a versenysportolók érdekében várhatóan egy medencét valahogy biztosítani fognak. Ezt vagy ideiglenes fedéssel a strandon vagy a Bárány uszodában. Kérdésre elárulta, idén biztosan nem lesz műjégpálya.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában