XXVII. Eger Civil Ünnepe

2022.09.17. 15:01

Átadták az egri Civil Házat, megkezdődött a hangulatos közösségi ünnep + fotók

Koncertekkel, egészségügyi szűréssel és bemutatókkal vár szombat estig Eger Civil Ünnepe. Lapunk nyelvészeti szakértője posztumusz díjat kapott.

Szabadi Martina Laura

Csatho Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az egri mazsorettek és a Szihalmi Fúvósok felvonulásával kezdődött szombat délelőtt a Dobó téren az egri civilek hagyományos ünnepe. A zenés táncos felvonulás az egykori HEMO épületéhez, az új civil házhoz vezette a tömeget.

– Ma a közösségért végzett munka előtt tisztelgünk. Úgy gondolom, hogy minden nap találkozhatunk azzal a kemény munkával, amelyet értünk végeznek mások, még ha nem is tudjuk ezt. Köszönettel tartozunk az értékteremtő munkáért. Éppen ezért a város vezetése megpróbál minél jobb kapcsolatot kialakítani a civilekkel. Vannak közösen elért, eredményeink. A civileknek tanácskozási jogot biztosítunk a közgyűlésben. S ma a grémium döntésének köszönhetően a civileknek adjuk át az egykori HEMO épületét – köszöntötte a 27. civil ünnepen megjelenteket Minczér Gábor alpolgármester. Majd jelképesen átadta a közösségi ház kulcsát Csathó Tibornak, az  Életfa Környezetvédő Szövetség elnökének. 

– Köszönöm a város és az önkormányzat jószándékát. Hatalmas dolog, hogy ezt a házat megkaptuk. Nem is ünnepelhetnek szebben a megnyitását mint a civil ünneppel. Hangsúlyoznám, hogy minden szervezet, amely a városban dolgozik, épp úgy a ház birtokosa. Nagy kísérlet lesz ez, kell még jó pár éve még mindenki magáénak érzi – mondta Csathó Tibor.

Buzás Eszter, a Nemzeti Művelődési Intézet Heves megyei munkatársa elmondta, hazánkban nagy múltja van a civil közösségeknek már a reformkortól. Ebből egy három kötetes tanulmány született, melyet a Civil Háznak ajándékozott.

Balogh Tibor, a Civil Kerekasztal soros elnöke kiemelte, ez az összefogás ünnepe.
– Köszönöm, hogy lehetővé tették mindezt. A megszokott érsekkerti helyszín helyett most itt lesz az ünnep, hogy megismerkedhessenek az épülettel – mondta. Majd megköszönte Jakabné Jakab Katalin és az önkéntes szervezőbizottság munkáját.

Jakabné Jakab Katalin, a szervezőbizottság elnöke pedig megköszönte, hogy az önkormányzat 700 ezer forintot biztosított az esemény megvalósulására. – Helyi intézmények, cégek és a hegyközség is segített többek között, hogy ez a nap létrejöhessen – emelte ki.

Posztumusz Pro Agria díjat kapott dr. H. Varga Gyula nyelvész, az egri Eszterházy egyetem oktatója, a kommunikáció tudományának kutatója.
– A Civil Kerekasztal egykori tagja, a tudományos szekció vezetője kidolgozta a helyi civil világ kommunikációját, tudományos alapra helyezte a munkát. A kompromisszumkészség, a nyitottság vezette, ott segített ahol tudott – emlékeztek tevékenységére, majd Minczér Gábor alpolgármester átadta a díjat az elhunyt tudós feleségének. 

– Az volt a hitvallása, hogy úgy kell élni, amivel a távozásunk után is segítünk. Sok olyan visszajelzést kaptam, hogy lelke szelleme köztünk van. Igazán szívmelengető azt tapasztalni, hogy egykori munkatársai napi szinten gondolnak rá – hangzottak az özvegy gondolatai.

Majd átadták az Eger a Mi Városunk Vetélkedő nyerteseinek a díjakat. Az első helyezett a Dobó Katica Nyugdíjas szervezet 1. csapata lett. Az Egri Civil Kerekasztal mind a tíz szekciója képviseltette magát és bemutatkozott az érdeklődőknek, így az ifjúsági, a szabadidő, a sport, a kulturális, a jogi és érdekvédelmi szekció is többek között. Délután négy óráig ingyenes szolgáltatások, gyermeksarok egészségsziget és tanácsadás, veterán autó bemutató, Gárdonyi Géza emlékprogramok zajlanak, majd a The Feelgod zenekar koncertezik. Este hét órától pedig az Egri Szimfonikus Zenekar koncertje zárja a napot a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában