Északi-középhegység

2022.09.18. 06:50

Szarvasbőgés: az erősebb bikáé a hárem, a gyengébb osztályrésze a visszavonulás, a tehén meg kivár

A szarvasbőgés az Északi-középhegységben úgy két héttel később kezdődik, mint például a gemenci erdőségben. Szerencsére a gímszarvasok nem hajszolják árkon-bokron át a nőstényt, így a közlekedésre kisebb veszélyt jelentenek, mint párzáskor az őzek.

S. S.

Képünk illusztráció

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Havran Zoltán

Kovács István János, az Országos Magyar Vadászkamara Heves megyei területi szervezetének titkára portálunknak elmondta: a Bükk, a Mátra erdeiben szeptember közepén kezdik ivarzásukat a tehenek, ekkortól hallhatjuk így a szarvasbikák bőgését. A jellegzetes hang a tehenek terelgetését szolgálja.

- A gímszarvasokra jellemző, hogy a bikák háremet tartanak. A bőgés pedig jelzés arról, hogy ki a hárem ura. A bikák felmérik, információt szereznek egymás testi erejéről, elszántságáról és nem utolsó sorban pozíciójukról. A bőgés így versengés a bikák között - mondta a kamarai titkár.

A tehenekért való versengésnek a bőgés az első fázisa. Ha a hárem ura és a trónkövetelő a bőgés alapján "pariban" lehet, úgy az utóbbi felkeresi legyőzendő ellenfelét. Felmérik az erőviszonyokat egy párhuzamos séta során, egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálják eldönteni, melyikük a rátermettebb. Amennyiben így sem egyértelműek az erőviszonyok, akkor összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás.

Megtudtuk azt is, hogy bár előfordul, ritka a sérülés. Ennek oka az agancs alakjában keresendő: vagyis a gímbikák fejdísze nem a sérülések okozására, hanem éppen a sérülések elkerülésére szolgál. A hosszú száron található ágak egymásba akadnak, ezzel akadályozva meg a másik bika megszúrását. 

- Ebben az időszakban, ami megközelítően októberig, pontosabban a tehenek ivarzásának végéig tart, a bikák semmi másra nem koncentrálnak, még az étkezés is elmaradhat. Az őzek párzási időszakához képest eltérés, hogy nincsenek "üldözéses jelenetek". A közúti közlekedésre így kisebb veszélyt jelentenek. A párzási időszak végén viszont, amikor csapatokba verődnek, és elkezdik a vonulást téli tartózkodási helyükre a szarvasok, nem árt figyelnie a közlekedőknek - tette hozzá Kovács István János.

S hogy mit csinálnak a tehenek, miközben a háremért dúl a harc? Félrehúzódva szemlélik az eseményeket, táplálkoznak, élik a mindennapi életüket. A tehenek ilyenkor persze ugyanúgy figyelnek, közelgő veszély esetén jeleznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában