rezsi

2022.09.13. 14:01

Bajban vannak a Heves megyei szállásadók és az étteremtulajdonosok a rezsiszámlák miatt

Több megyénkbeli hotel, étterem is bajban van a megugrott energia és gázárak miatt, de van olyan is, aki mindezek ellenére bizakodik.

M. H.

– Több mint tízszerese a legfrissebb gázszámlánk, mint az előző, s ez sok kérdést vet fel – mondta el portálunknak az egri Macok Bisztró és az Imola Udvarház tulajdonosa, Macsinka János. Mivel a gázfogyasztás nagy része a hotelben jelentkezik ezért ott vannak bajban, nem az étteremnél. 15 szobát üzemeltetnek, s a téli bezárás, s néhány kényszerű elbocsátás fenyegeti őket.

– Ezeket a számokat nem lehet kitermelni a kis butik hotelben, így ha a Macok bevétele ezt nem fedezni, legközelebb tavasszal nyithatunk ki a hotelben. Próbáljuk megoldani ezt a helyzetet, korszerűsítünk, új kondenzációs gázkazánt szerelünk be, a szobák esetében is arra törekszünk, hogy takarékoskodjunk – részletezte.

Kiemelte, az általános bezárás nem vonatkozik a Macok Bisztróra, az étterem forgalmában bíznak, bár azon is érződik az emberek költekezési óvatossága. Az étteremről is szólt, a nyersanyagárak emelkedése miatt az árakat kénytelenek lesznek emelni, de csak az ésszerűség határain belül, hiszen szavai szerint nem terhelhetnek rá mindent a hozzájuk látogatókra, mert akkor elfogynak a fogyasztók.

– Nem lehet egy bécsi szeletet 30 ezerét adni, vagy egy szobát nem lehet százezrekért adni egy szobát – fogalmazott sarkosan azért, hogy rávilágítson a probléma nagyságára.

Az ugyancsak Egerben működő Depresso Étterem is drasztikus lépésre szánta el magát. A vezetőség közölte, 2020. március 16-án a koronavírus-járvány kitörésekor először kényszerültek bezárni az éttermüket.

– Az elmúlt két és fél évben a járvány miatt közel 10 hónapig nem tudtunk működni. Akkor nem gondoltuk volna, hogy rosszabb is jöhet – írták. Arról tájékoztatták vendégeiket, hogy a szomszédban dúló értelmetlen háború hatására az alapanyag árak olyan szintre emelkedtek, amelyet már nem tudnak kigazdálkodni, vagy azt vendégeikre áthárítani.

– Az energia árak irracionális elszabadulása választás elé állított bennünket, be kell zárnunk a Depressot, vagy radikálisan megváltoztatjuk a működésünket. Azt a döntést hoztuk, hogy nem hagyjuk elveszni azt a több éves munkát, amit csapatunk az étterem kialakításába és működésébe fektetett. Jelenleg egyetlen cél vezérel bennünket, megőrizzük kicsiny, de lelkes csapatunk kemény magját és a Depressot. Ételeink és italaink kreativitásából, minőségéből nem engedünk. Szeptembertől nyitvatartásunk jelentősen megváltozik, hétfőtől szerdáig zárva tartunk, csütörtök ebédtől, vasárnap ebédig várunk mindenkit – közölték.

Van, aki bizakodó

Sándor Béla, a gyöngyösi Bori Mami étterem tulajdonosa optimistábban látja a helyzetet.
– A vendégkör hozza azt a forgalmat, amit eddig, s most következhetnek a legerősebb hónapok. Nem hogy nem szeretnék elbocsátani senkit, felvételt is hirdetek. Véleményem szerint, megmarad egy olyan réteg, akik áldoznak majd a minőségi ételekre – fogalmazott. Abban is bízik, hogy a turisták maradnak belföldön és itt költenek majd. A rezsiárakról szólva elmondta, náluk csak villanyszámlát kell fizetni, a frisset még nem kapták meg, de előzetes kalkulációjuk szerint másfélszer több lesz, mint eddig. A nyersanyagok árának emelkedése némileg meglátszik majd az étlapon, de nem súlyosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában