Ars Sacra Fesztivál

2022.09.24. 20:35

Hetedszer tárult ki az abasári templom kapuja az Ars Sacra Fesztiválon + fotók

A szakrális programok mellett kiállítások, vezetett séták és orgonahangverseny gazdagították a napot.

Sz. Sz. I.

Kinyíltak a templom kapui Abasáron

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az abasári Szent Péter és Pál apostol római katolikus templom hetedik alkalommal tárta ki kapuját a látogatók előtt a napokban zajló Ars Sacra Fesztivál Nyitott templomok napja rendezvényeként. Szombaton már reggel nyolc órától várták az érdeklődőket a templom megtekintésére. Az egyházi épület alaposabb megismerését, igény esetén, idegenvezetés is segítette. A délelőtt folyamán dr. Kovács Zoltán Igor történész, hittanár a Litániák településünk és Magyarország fejlődéséért, illetve a Szabadító imák félórája című programjai várták az egyházi és hitbéli ismeretekre, s az elmélyülésre vágyókat. Később felolvasás következett a Szentírásból.

A délutáni program a helyi óvodások műsorával kezdődött, amelyet a rózsafüzér-csoportok közös imája követett. Bagi Krisztina előadásában elhangzott az Ave Maria, amely után Iváncsy Balázs plébános szentmisét celebrált. Tóka Ágoston és Heim Mercédesz közös orgonahangversenye nyújtott az este folyamán újabb zenei élményt, amelyet szeretetvendégség, illetve a templomajtó előtti téren mécsesek gyújtása követett.

Számos egyéb kulturális esemény gazdagította a napot. Komjáti Jánosné vallási témájú táblaképeinek kiállítása volt látható a kateketika teremben, de tárlat nyílt az egyházközség kulturális értékeiből is. A Saári Közösségi Házban Somlai Lajos Piéta című festményét és Thaler Tamás fotóművész felvidéki templomokról készült felvételeit lehetett megtekinteni. A bencés apátság romjaihoz és a Kapásházhoz a nap folyamán két alkalommal vezetett sétát Hartman Györgyi.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában