Halasztás

2022.09.21. 15:16

Jégcsarnokot építenének az egri Bem tábornok térre

Még nem most épül jégcsarnok Egerben, de folyamatban a tervezése.

Sz. M. L.

A jégcsarnok látványterve

Az urbanisztikai bizottság hétfői ülésén került szóba Orosz Lászlóné pihenőparkos kezdeményezése nyomán, hogy jégcsarnokot terveznek Egerben az Egri Városi Sportiskola (EVSI) által. Mirkóczki Ádám polgármester már korábban beszélt a csarnokról, de mint az ülésen kiderült, a kétmilliárd forintos beruházás Rózsa Károly és a Bem tábornok tér környékén, épp a megálmodott pihenőpark közelében épülhet.

Az önkormányzattól és az Egri Városi Sportiskolától (EVSI) érdeklődtünk, utóbbi helyről válaszoltak is a kérdéseinkre. Mint Kovács Géza igazgató rámutatott, a csarnok elhelyezkedése független, a tervezett közösségi park létrehozását nem zavarja.  

– A 2022-23-as TAO-s időszakban a tervezői költségekre pályázott az EVSI. Erre kapott 57 millió forint támogatási lehetőséget, a teljes tervezői költség 81 millió forint. A multifunkcionális, energiatakarékos csarnok tervezése jelenleg előkészítő szakaszban van. Egerben 2005 óta  működött nyitott műjégpálya, melyet az EVAT Zrt. 2010 nyarán egy lehetséges, de meg nem valósult biomassza-erőmű építése miatt elbontott. A cég akkor ígéretet tett arra, hogy még 2010-ben egy másik helyen újjáépíti a szabvány méretű, nyitott pályát, ám ebből sem lett semmi. Később már fedett pályát terveztek, de forráshiány miatt elmaradt a beruházás. Az elmúlt években ideiglenes, négyhónapos sátras pálya szolgálta a jeges sportokat. Az önkormányzat képviseletében Mirkóczki Ádám polgármester 2020-ban a Magyar Jégkorong Szövetség vezetésével egyeztetve a Hircsák Imre program  keretében tervezte a megvalósítást. A program célja, hogy minden megyei jogú városban legyen nemzetközi szabvány méretű fedett jégcsarnok. Erre Eger helyhatósága beadta a szükséges dokumentumokat, de jelen pillanatban kormányzati források hiánya miatt a program szünetel, új beruházás nem indul – közölte az igazgató. Elmondta, a csarnok beruházója Eger önkormányzata és a Bem tábornok út 3. lenne a helyszín. 

– A kötelezően előírt méretekben épülne, azaz  lenne egy szabvány méretű nagy pálya, ami 2100 négyzetméter, továbbá egy kisebb 1150 négyzetméteres pálya. Ehhez jönnek még a 250 négyzetméteres kiszolgáló terület, hely függvényében az öltözők, közlekedő terek. A tervezett  jégcsarnok a legnagyobb küzdőterű sportlétesítmény lehet a városban, így a jeges sportágakon kívül más szárazpadlós sport- és közösségi események rendezésére is alkalmas, ezzel bővítve a város ilyen irányú lehetőségeit.

– Tervezett költség kétmilliárd forint tavalyelőtti adatok alapján, ami a Hircsák programot és önkormányzati önerőt, vagyis önrészként a terület biztosítását jelenti – részletezte. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egri Városi Sportiskola 12. szakosztálya lett 2021-ben a  jégkorong. Jelenleg 37 igazolt  sportolóval rendelkezik az EVSI.  Az egri utánpótlás csapatok a bajnoki rendszerben szerepelnek Fülöp Csaba edző irányításával.
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában