Rubin oklevél

2022.09.24. 13:16

Kilencvenkét éves pedagógusnak is adtak át diplomát az egri egyetem ünnepségén + fotók

Arany-, vas- és rubindiplomát adtak át az egykori hallgatóknak az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

Tóth Balázs

Öregdiákok oklevélátadó ünnepsége az egri egyetemen

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

 Több évtizede végzett egri hallgatók vehettek át díszoklevelet az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen a múlt hétvégén. A Líceum dísztermében tartott rendezvényen dr. Csáfor Hajnalka, az egyetem oktatási rektor-helyettese köszöntötte az ünnepelteket. Beszédében kiemelte, a jelenlévők a legszakavatottabb hallgatói lehetnek Weöres Sándor Szembefordított tükör című versének. Végigvitték pedagógusi pályájukat, s nem csak átvételekor értékelték, hanem ma is megbecsülik a diplomát. A korábbi örömre azóta sok jó és rossz emlék is rakódott. Örülni szeretne velük együtt, hiszen ők is hányszor élték át a csodát, amikor a másokkal megosztott öröm megduplázódott. Ilyen lehetett, amikor örülhettek egy tehetséges diák eredményének, vagy a nehézségek után, hiszen mindig van folytatás. Biztosan volt, amikor elkeseredtek, érezték erejük végességét, de bíztak abban, hiányosságuk jósággá válik. Ha az elfogadást közvetítették, akkor hány ember életét tették szebbé? Hiszen egyetlen parancs van, a többi csak tanács, mindennek javára legyél. Kifejtette, a pedagógus pálya túlmutat a tárgyi ismereten, a szakterület szeretetén túl az emberszeretet, a bennünk élő munkamorál is fontos. Ezt nem lehet hit nélkül tenni, hinni kell a munka értelmében, a fejlődésben, a feljebb valóban.

Beszédében elmondta, amikor a jelenlévők végeztek, még más neve és iránya volt az intézménynek, ma az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem neve, rangja kifejezi az egyetemet alapító püspök terveit. A fenntartóváltás óta meg akarják mutatni a hit és tudomány összhangját. Gróf Eszterházy Károly nem csak püspök volt, kezelte egyházmegyét, annak gazdasági javait, de lelki gondozást is végzett. A szellem kiművelése nagy gondja volt, elősegítette a lelki egészséget, a vallásgyakorlást. Valódi pedagógus volt, aki tudja, a nevelés jóval több, mint az oktatás. Az intézmény alapítása óta fönnmaradt az, hogy a szakmai tudás mellett a pálya szeretetét is megkapták. A pedagógusképzés fellegvára Eger, ezt éltetni akarják. Ma is gazdagodik az intézmény, öt karon sok képzésre jelentkezhetnek a fiatalok, sokan a pedagógus pályát választva a jubileumi diplomát átvevők nyomába akarnak lépni.

Beszámolt az egyetem módszertani újításairól, pályázatairól, az élménysuli programról, a nemzetközi kutatásokról. Ahogyan ismeretet közvetítenek a hallgatók felé, biztosítják fejlődésüket, nekik is nőni kell tudásban, elfogadásban, szeretetben. Hangsúlyozta, az igazság a torzítatlan létezésben rejlik, az ünnepeltek rá a példák, ők számos nemzedéket gazdagítottak, közvetítettek feléjük értéket. 

Bárdos István öregdiák beszédét azzal a gondolattal kezdte, hogy minden nap megszűnik valami amiért szomorkodik, de születik is, amiért érdemes élni. A figyelem szép példája ez az ünnepség, sokat kellett érte dolgozni. A tanulás sikerének a receptje az érdeklődés, szorgalom, teljes odafigyelés. A tudás új értelmet ad, a szeretet szeretetet szül. Ötvennégy éve ők is tétován, de tele reménnyel, tanulásra készen léptek be a főiskolára, hogy tanítók, tanárok legyenek, neveljék a gyerekeket. Akkor csak érezték, az a kulcs, hogyan teremtenek összhangot a gyerekkel, minden a bizalmon, hitelességen múlik. Nagy ajándék, ha valaki a tudást átadja gyereknek, hiszi, valamennyien megértették a csodát. A kötelékek megmaradtak, ők is emlékeznek, hogy búcsúzott tőlük a tanár. Büszkék tanáraikra, tanítóikra, akik az igazságra tanítottak sokakat, azok örökké tündökölnek, mint a csillagok. Kívánta ők is részesüljenek e különös kegyben, hogy őket is pontosan, szépen idézzék a diákok, szeretettel emlékezzenek rájuk. Az ő emlékezetükben, világukban a tudás, az emberség könyvét hordozva ők is ragyoghassanak, akár a csillagok.

Az öregdiákok a Svéd Mátyás és Báder Elemér műsorával színesített rendezvényen átvehették arany-, vas- és rubindiplomáikat. Összesen hetvenegyen tudtak megjelenni az ünnepségen, hogy találkozzanak egymással és egy kézfogás után átvehessék okleveleiket. Hatvannyolc egykori hallgató jött el aranydiplomájáért, nem egy közülük egyébként ma is aktívan tanítanak iskolákban. A hatvanöt éve végzettek közül ketten, Badics Tiborné Gaál Irén és Szijártó Endréné kapta meg vasdiplomáját, míg a hetven éve végzett Molnár György rubindiplomát vehetett át.

Sajnálja, hogy már több tanítványát is eltemette


A 92 éves debreceni nyugalmazott pedagógus elmondta, a pedagógusképző főiskolát akkor helyezték át Egerbe, amikor ők kezdtek – főként debreceni, miskolci diákok –, így az első hónapok a költözéssel teltek, ők próbálták berendezni az épületet. Molnár György magyar-történelem szakon végzett, egy évig Nyíradonyban tanított, majd két évig sorkatonai szolgálatát töltötte, ezután Debrecen két iskolájában tanított pályája során. A magyar szak tanítását az 1960-as években a földrajzra cserélte, igen nehéz dolog volt a 40-45 fős fiúosztályokban dolgozni. Sajnálja, hogy már több tanítványát is eltemette, hiszen közülük sokan már nyolcvan év körül járnak. Míg öt évvel ezelőtt hatan vették át vas diplomájukat, most egyedül ő jött el közülük az eseményre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában