Felsőoktatás

2022.09.09. 14:40

Az egri egyetem a térség szellemi és tudásközpontja, húzta alá a rektor az évnyitón + fotók

Megnyílt az idei, sorban a 249. tanév az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

M. H.

Megnyílt az új tanév az egri egyetemen

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) tanévnyitója a Líceum udvarán szentmisével kezdődött, melyet dr. Novák István főszékesegyházi kanonok, delegált általános rektorhelyettes celebrált.
– Katolikus egyetemünk arra törekszik, hogy a szentlélek erejében megújulva, együttműködve mindazzal a tudással, amelyet az ember a bölcsesség és az értelem lelkétől kap, továbbvigye a keresztény kultúra, a keresztény értékrend felépített tudományt – mondta.

A mise után dr. Pajtókné dr. Tari Ilona rektor köszöntötte a megjelenteket.
– Jó képzelőerővel elképzelhetjük azt a pillanatot, amikor ez az épület először megnyitotta kapuit. Kétszáznegyvennyolc évvel ezelőtt, 1774-ben tartották itt az első évnyitót. Ezt a páratlanul szép egyetemi házat névadó püspökünk, gróf Eszterházy Károly építette saját jövedelméből és szándéka szerint közé-Európa egyik legkorszerűbb egyetemét kívánta itt felépíteni – fogalmazott.

Mint mondta, tavaly az intézmény visszatért az alapító szárnyai alá, s katolikus egyetemként működik.
– Kedves elsőévesek, gratulálok önöknek, egy nagy múltú intézménybe nyertek felvételt – szólt a gólyákhoz. Hozzátette, törekednek arra, hogy méltók legyenek az elődökhöz.
– Az EKKE a térség szellemi és tudásközpontja, országosan is meghatározó felsőoktatási intézmény. A nyári felvételi eljárásban 2115 jelentkező nyert felvételt. Az egyetem töretlenül őrzi népszerűségét. Beiratkozóiknak számos ösztöndíj lehetőséget nyújtunk. Pedagógusképzésünk pedig nemcsak országosan, de nemzetközi szinten is elismert, ahogy a szőlészeti-borászati képzés és kutatás – sorolta. Hangsúlyozta, olyan egyetemet építenek, melyekre az elsőévesek is büszkék lehetnek.

Őt követően a közelmúltban állami kitüntetést kapott kollégákat köszöntötték, így dr. Gábos Juditot, dr. Ködöböcz Gábort, dr. Vida Józsefet és Verebélyi Balázst. Majd a rektor a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjakat adta át 14 hallgatónak. Az évnyitót Svéd Mátyás és Báder Elemér zenés műsora színesítette, fellépésüket követően pedig a karok vezetői egy-egy kézfogással igazi, egyetemi polgárokká avatták az elsőéveseket, akik esküt tettek.

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere az egyetemi hallgatókat a város polgáraivá avatta.
– Kihívásokkal teli időszak kezdődik az önök életében, tanulniuk kell, szorgalmasnak lenni, bizonyítaniuk kell, hogy itt van a helyük. Mi, egriek büszkék vagyunk erre az egyetemre, kérem önöket, hogy legyenek önök is büszkék arra, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemre járhatnak. Most, hogy Eger polgáraivá fogadom önöket, kívánok jó egészséget és sikeres tanévet – mondta, és egy elsőéves nyakába akasztotta a város kulcsát. Teremi Anna, az elsősök nevében köszöntött mindenkit, beszédében kiemelte, életük egyik fontos fordulópontjához értek el, s izgatottan várják, mit hoznak számukra az EKKE-s évek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában