Tanévnyitó

2022.09.01. 11:36

Megteltek a táskák, benépesültek az oktatási intézmények, elindult a tanév Heves megyében + fotók

Szeptember elseje van, ez a diákoknak a tanévkezdést jelenti. A hosszú, forró nyár után mintha az időjárás is „megérezte” volna, munkával teli időszak kezdődik.

M. H.

Az egri Dobó gimnáziumban is megnyitották az új tanévet

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szeptember első napja borongósan indult, ezzel együtt megteltek az iskolatáskák és az iskolák is benépesültek, hiszen elkezdődött a 2022/2023-as oktatási év. Így történt ez az egri Dobó István Gimnáziumban is. A diákok és a tanárok az osztálytermekben gyülekeztek, majd nyolc órakor elkezdődött az ünnepség. Az első tanítási napon minden osztálynak három osztályfőnöki órája volt, ahol megbeszélték a legfontosabb tudnivalókat, majd a gyerekek megkapták a könyveiket is.

A maklári Szentháromság templomban megtartott – dr. Ternyák Csaba, egri érsek által vezetett – tanévnyitó szentmisével indult az új tanítási év a Maklári Szent István Általános Iskolában szerdán este. A szertartást követően a templomkertben dr. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár mondott ünnepi köszöntőt. Tanévnyitó beszédében dr. Rétvári Bence arra emlékeztetett, hogy míg pár évvel ezelőtt mindig egyre könnyebbnek mutatkozott a tanévkezdés, addig most azt vesszük észre, hogy nagyon sok minden van, amit újra kell gondolni. Azt hittük, hogy a járvány lesz a legnagyobb nehézség, de ez mára változott. Sok szülő, amikor egyházi iskolába íratja a gyerekét, azzal a tudattal teszi, hogy talán egy nagyobb biztonságot kapnak, ha hosszú távon nézzük. Az iskolának a tudást valóban át kell adnia, fontos funkciója ez. Az egyházi iskola ezeket sokkal őszintébben tudja megtenni, vállalva azt, hogy katolikus nevelést folytat.

– Semleges nevelést sehol, senki nem tud folytatni, hiszen mindnyájunknak van véleménye a világról – fogalmazott a miniszterhelyettes. A parlamenti államtitkár reményét fejezte ki, hogy ez a tanév is rendben lezajlik majd. 

Ballagó Zoltán, az Egri tankerületi Központ igazgatója érdeklődésünkre elmondta, az általuk fenntartott 34 nevelési-oktatási intézményben 10 ezer 771 tanuló kezdte meg a tanévet. Az általános iskola első évfolyamára 1100 kisiskolás, a 9. évfolyamra közel 400 tanuló iratkozott be, többségük – 382-en –  gimnáziumi nevelés-oktatásban részesül. Közölte azt is, hogy több helyütt megújult intézmény fogadja a nebulókat, hiszen nem telt el tétlenül a nyári szünidő. Sok tanintézményben végeztek felújítást.

A tanév rendje már összeállt, így már azt is lehet tudni, hogy mikor lesznek az évközi szünetek. Az őszi szünet október 29-től november 6-ig, a téli december 22-től 2023. január 2-ig, a tavaszi szünet pedig 2023. április 6-tól április 11-ig tart. Az első félév 2023. január 20-án ér véget, az iskolák 2023. január 27-ig értesítik a diákokat és a szülőket a tanulmányi eredményekről. A tanulóknak a következő tanévben lesz pár felmérésük, a szövegértési, matematikai és természettudományi kompetenciáikat vizsgáló bemeneti mérés a 6., a  8. és a  10.  évfolyamon, valamint a kimeneti mérés a 6–11. évfolyamokon lesznek. A bemeneti mérések szeptember 26. és  november 30. között lesznek, a kimenetiekre 2023. március 6. és 2023. június 9. között kerül sor.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában