Tömegsport

2022.09.22. 20:48

Szüreti futók lepték el a Fő teret Gyöngyösön + fotók

A fröccsatlon résztvevőinek a pohár fenekére is kellett nézni verseny közben.

Sz. Sz. I.

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Immár harmincadik alkalommal tartották meg a gyöngyösi Fő téren a Szüreti Futónapot, benne a legeredményesebb iskolának járó vándorkupával díjazott Kömlei Károly Emlékfutást. A Gyöngyösi Triatlon, Atlétikai és Szabadidősport Klub által szervezett hagyományos eseményen a legkisebbektől a legkorosabbakig mindenki rajthoz állhatott.

A hat év alatti korosztályban induló gyerekeknek fél kört kellett futni a város központi terén, ami 350 méteres távot jelentett. Az életkor szerinti kategórák két-kétévenként emelkedtek, s ezzel egyenes arányban a versenytáv hossza is. A 15-18 éveseknek már két és fél nagykört, azaz két kilométert kellett futva megtenniük. A felnőttek négy kilométeren versenyeztek három korcsoportban. A hatvan év feletti veteránoknál már nem volt felső korhatár. A hattagú iskolai váltók távja 2600 méter, a családi futásé 800 méter volt. A céges futócsapatok négy tagból álltak, és csak az adott vállalat dolgozója vehetett részt a versenyben. 

A legkülönlegesebb szám a fröccsatlon volt. A csapatok egy üres vödörrel vágtak neki a távnak, miközben a vödör fülét rúdra kellett akasztani, s a rudat két futónak fogni. A szőlődepóhoz érve a versengőknek tele kellett szedni a vödröt szőlővel, és minden csapattagnak meginni egy-egy pohár fröccsöt. Itt a tizennyolc év alatti csapattagoknak szódás szőlőlevet kellett felhörpinteni. Az üres poharakat összegyűjtve leadták a szállítmányukat a depókijáratnál levő versenybíróknak, s kezdték az új kört, amiből összesen ötöt kellett teljesíteni. A versenyszabályok szigorúságára jellemző volt, hogy óvásról szó sem lehetett.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában