Könyvtárak

2022.10.02. 13:11

A könyvtárosok és a tanárok együtt nógatják olvasásra a fiatalokat

Arról érdeklődtünk a Heves megyei könyvtáraknál, véleményük szerint miben segíthetnének az iskolák és a könyvtárak, hogy a fiatalok körében népszerűbbé tegyék az olvasást.

B. D.

Az olvasás népszerűsítése fontos, de nem biztos, hogy a kötelező olvasmányokkal lehet azt megszerettetni

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– A kötelező olvasmányok mellé adhatnának alternatív olvasmánylistát, rajta olyan könyvekkel, amelyek az ő világukban, vagy a számukra népszerű műfajokban íródott – emelte ki Borbélyné Babus Enikő, a gyöngyösi Vachott Sándor Városi Könyvtár gyermekkönyvtárosa. Elmondta, hogy ezenkívül lehetnének még beszélgetések adott téma köré építve az irodalom határtudományairól – nyomtatás, könyvkiadás, borító tervezés, könyvtárak a múltból, jelenből, jövőből. A cél, hogy valamilyen szinten jelen legyen az irodalom ezekben a tevékenységekben, és érdekesen legyen tálalva számukra.

– Könyvtárakkal összehangolva szervezhetnének író-olvasó találkozókat, ahol lehetőséget kapnak a gyerekek a jelenkori alkotókkal találkozni, beszélgetni. Ezek talán elindíthatják őket az olvasás szeretetéhez vezető úton – hangsúlyozta a gyöngyösi könyvtáros.

Szabó Eszter, egri könyvtáros elmondta, hogy szerencsére jó kapcsolatot ápolnak az iskolai könyvtárakkal, és mindig próbálnak állományfrissítést csinálni a könyvekkel kapcsolatban. Továbbképzéseket tartanak a többi könyvtárosnak arról, hogy milyen aktuális olvasmányok vannak, amik most jelennek meg, vagy amik népszerűek a fiatalok körében. 

– A kötelező irodalmon túl is van élet, ezért minél több olyan irodalmat kell megismertetni a fiatalokkal, melyeken keresztül érdekesebbé válik számukra az olvasás – emelte ki az egri könyvtáros.

Varga Zsuzsa, a hatvani könyvtár igazgatóhelyettese portálunknak kifejtette, szerintük az lenne a legmegfelelőbb megoldás, hogy aktualizálják legalább az ajánlott olvasmányokat a fiatalok igényének megfelelően. 

– Az iskolák részéről lehetne rendszeres részvétel a könyvtári órákon, programokon. Emellett hasznos lenne az aktív kapcsolat a városi könyvtárral, például versenyekre való felkészülés során érdemes lenne a bibliotékát felkeresni a szakirodalom beszerzésével kapcsolatban – hangsúlyozta az igazgatóhelyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában