Október hat

2022.10.06. 12:17

Az önkormányzat és Lenkey-s Bajtársi Egyesület együtt emlékezett Egerben a vértanúkra + Fotók

Volt aki magyarul is alig tudott, mégis kiállt a szabadságunkért.

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Október hatodikán az aradi vértanúk gyásznapján tizenhárom honvéd tábornokra emlékezünk, de nem csak rájuk, hanem a 1848-'49es szabadságharc minden áldozatára gondolnunk kell ma – mondta Minczér Gábor alpolgármester az egri Lenkey udvarban.

Ringert Csaba és Marton Tímea, a Dobó István Vármúzeum nevében koszorúztak

– Nem véletlenül választotta a megtorlásokat vezénylő Haynau ezt a napot és ezt a 13 embert. Ők szimbolizálták az összetartozást, ezt próbálta letörni. Volt aki forradalmárnak vallotta magát, volt aki csak katonai esküjét nem akarta megszegni. Volt köztük, de magyaroknak tekintjük őket. Hősök voltak ők, akik azonosultak magyarságunkkal - fogalmazott. 

 

Az önkormányzat és Lenkey-s Bajtársi Egyesület közös megemlékezésén a Lenkey János általános iskola műsora idézte fel a korabeli eseményeket, bemutattak a 13 vértanú életpályáját, utolsó szavaikat. 

– Volt aki magyarul is alig tudott, mégis kiállt a szabadságunkért. Lenkey Jánost nem végezték ki, a történtek hatására elméje elborult a börtönben – emlékezett meg a tér névadójáról Munkácsi Sándor tartalékos ezredes, hozzátette a bukás ellenére nem csak tovább élt, tovább erősödött a nemzeti szabadságtudat. A megemlékezésen az egykori honvéd szobrát megkoszorúzta többek között Eger önkormányzata, a Heves Megyei Önkormányzat, az Eger Fertálymesteri Testület, az Egységben a Városért Egyesület, az egri Fidesz és KDNP, az Egri Tankerületi központ, a Mi Hazánk Mozgalom és a Momentum helyi szervezete, a Gárdonyi Géza Színház, és számos városi szervezet valamint tanintézmény. 

Munkácsi Sándor, a Lenkey-s Bajtársi Egyesület nevében emlékezett
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában