Vásárlás

2022.10.11. 11:30

Drága lesz idén a ludaskása, duplájába kerül a libahús – körkép Heves megyéből

Megkérik az árát idén a Márton-napi lakomának. A libahúsért legalább kétszer annyit fizethetünk, mint tavaly ősszel.

Barta Katalin

Idén duplájába kerül a Márton napi libalakoma a tavalyihoz képest

Forrás: Szendi Péter/Vas Népe

Mária egy erdélyi kisfaluban nőtt fel, így amikor húsz évvel ezelőtt áttelepedett családjával egy Heves megyei kis faluba, természetes volt, hogy a portáján állatokat tart. Az udvarán békésen megférnek a szabad tartásban nevelt tyúkok, libák, kacsák, s két malacot is felnevelnek minden évben. Azt meséli, főként a család asztalára kerülnek a legjobb falatok, de néha a feleslegből el is ad néhány szárnyast. Idén öt libát nevelt fel. A nyolcvan tojásból mindössze tíz kelt ki tavaszra, s belőlük öt jószág maradt meg. Mivel nem tömik őket, mostanra három-négy kilósak, s lassan kés alá kerülnek.

– Ebben az évben nem adok el belőlük, mert nem fizetik meg az árát – mondja. – A termény ára jelenleg mázsánként 18 ezer forint, az ötös libaállomány felnevelése a szabad tartás mellett is sok ezer forintra rúg. Jobban járunk, ha feldolgozom őket, és az ünnepekkor a családnak sütöm-főzöm meg – teszi hozzá. 

Márton naphoz, november 11-hez közeledve szétnéztünk, mennyiért kínálják a libahúst az üzletekben. Az egyik népszerű üzletlánc fagyasztó pultjában a libacombot most 3 ezer forintért, a libamell kilóját 6900 forintért árulják. Az ünnephez közeledve várhatóan lesz akciós termék is, ami azt jelenti, hogy egy-kétszáz forinttal olcsóbban kínálják majd, azonban ezek – a tapasztalatok szerint – pillanatok alatt elfogynak.

A nagyüzemi libatenyésztők is gondban vannak. Az energiaárak elszabadulása, a takarmány drágulása miatt sokan úgy tervezik, végleg felhagynak az állattartással, de legalábbis alaposan megritkítják az állományt.  

A jó ludaskását mindenki szereti

A liba aprólékjából főzünk egy gazdagon zöldségelt, fűszerezett húslevest. A megfőtt zúzát, szívet, húsdarabokat, apróra vágjuk.  Előtte a gerslit, vagy a rizst hideg vízbe áztatjuk. A húsleves egy részét a leszűrt árpagyöngyre öntjük, és abban főzzük puhára. Egy serpenyőben olajon felkockázott vöröshagymát és a maradék répát pirítunk, majd hozzáadjuk a feldarabolt pecsenye libamájat és egy kis zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, majd, ha a máj kezd kifehéredni, hozzáadunk egy kis gombát, zöldborsót, végül a megpárolódott zúzát, majd az egészet puhára pároljuk egy kevés száraz fehérborban. A megfőtt gerslit összekeverjük a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálaláskor megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.

A napi.hu információi szerint a madárinfluenza minden más állatnál nagyobb arányban pusztította a víziszárnyasokat. Ráadásul miközben harmadával kevesebb liba és kacsa maradt Európában, mint amennyit a fogyasztók vásárolnának, a felénél is többel drágult a takarmány. Szabó Ákos, a Tranzit-Food ügyvezetője szerint kevesebb mint 60 százalékra esett vissza az állomány, ezért drágul jobban a libahús a csirkénél, vagy a pulykánál. Míg tavaly 1600-1700 forintért vásárolhattunk egy kilónyi libahúst, most legalább a duplájába kerül.

A baromfihús árának tetőzéséig pedig még hónapok lehetnek hátra, addig pedig a csirkehús is tovább drágulhat. Raskó György agrárközgazdász szerint ebben az évben akár további 10 százalékkal is emelkedhet a csirkehús ára, amely jövő tavaszra stabilizálódhat.

Augusztusban a csirkecomb ára 61 százalékkal, a bontott csirkéé 57 százalékkal, a csirkeszárny ára pedig 50 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értéket. 

Márton-nap táján még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.

A mindmegette.hu oldalon számos receptet kínálnak a liba elkészítésére.  A libanyakleves, a a libacomb, párolt lila káposztával, s a ludaskása a legnépszerűbb Márton napi lakoma. 

 

   

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában