Barokk gyöngyszem

2022.10.23. 19:55

Építészetről tartanak fórumot Egerben, mindenkinek

Nem szakemberek, városlakók részvételét várja az Egri Kulturális és Művészeti Központ.

Sz. M. L.

Minorita templom is barokk stílusban épült

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az építészet pólusai címmel pódiumbeszélgetést tartunk a Bartakovics Béla Közösségi Házban Közös fórum programsorozatunk első eseményeként. Célunk helyi építészeti diskurzust kialakítani helyiekkel, ezért a fórumra egri építészeket hívtunk meg. Mindegyikük sikeres a hivatásában, ám nézőpontjaik különbözőek – hívta fel a figyelmet az Egri Kulturális és Művészeti Központ október 26-án, szerdán este 6 órától tartandó eseményre.

„Eger, a barokk gyöngyszem” – mindannyian ismerjük. De valóban barokk? Valóban ismerjük? És miért nem ismerjük a barokk utáni Egert? Mik a város épített értékei a közelmúltból és a jelenből? Mi a helyes kortárs építészeti viselkedés, különös tekintettel Eger épített környezetének sajátosságaira (az erős középkori városszövetre és a fajsúlyos barokk épületállományra)? Hogyan egyeztethető össze forma és funkció, esztétika és etika, múlt és jövő, értékmentés és értékteremtés? Egy építészeti alkotás létrejötte komplex, sokszereplős folyamat, minden szereplő részéről más-más elvárásokkal és nézőponttal. Valós érdekütközés áll-e a nézetkülönbségek mögött? Szükséges-e egyetértés az együttműködéshez? Mi ebben az építészek – tervező építészek és főépítészek – szerepe és kompetenciája, lehetősége és felelőssége? – olvasható a felhívásban.

A meghívottak között lesz Thoma Emőke Ybl-díjas építész, műemlékvédelmi szakmérnök, Dely György Ybl-díjas építész, műemlékvédelmi szakmérnök, Kacsó János, Eger főépítésze, Fajcsák Dénes, Heves megye állami főépítésze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában