Élővilág

2022.10.18. 12:03

Gyönyörű látvány fogad most, ha túlmegyünk egy kicsit a megyehatáron

Európa egyik legnagyobb darugyülekező helye, a megyénkhez közeli Hortobágyi Nemzeti Park.

Sz. M. L.

Fantasztikus látványt nyújtanak ezek a gyönyörű madarak

Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

A szürke darvak érkezését örökítette meg a Magyar Távirati Iroda fotósa, Czeglédi Zsolt a nyugvó naplementében, a Hortobágy és Nagyhegyes közelében kedden.

Ugyanis Európa egyik legnagyobb gyülekező helye a Hortobágyi Nemzeti Park területe, ahova Észak-Európából szeptember második felétől kezdve folyamatosan érkeznek, és a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak is a pusztán.

Forrás: Czeglédi Zsolt/MTI

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság is gyönyörű képeket tett közzé. Azt írják, idén a madarak nem a korábbi évek klasszikus halastó rendszerek lecsapolt tómedreit választották pihenőhelyül. Ennek oka, hogy szeptemberben a hazai csapadékátlag háromszorosa hullott a régióban, így számos kisebb-nagyobb vizes élőhely alakult ki szerte a pusztákon. 

Az aszályos nyarat követően több helyen végeztek ökológiai vízpótló természetvédelmi árasztást is, amely tovább segítette a vizes élőhelyek kialakulását, ezzel a zavartalan daru éjszakázóhelyek kialakulását. Az elmúlt hetekben végzett szinkronszámlálások alapján kijelenthetjük, a darvak kiválóan érzik magukat a kukorica hiányában is és nagy csapatokban mutatkoznak a nemzeti park területén, ahol a felfrissült puszták füvén táplálkoznak többezres csapataik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában