Takarékosság

2022.10.13. 16:47

Kevesebb fűtéssel, rövidebb nyitva tartással védekezik Gyöngyös a magas rezsi ellen

Az önkormányzat célja huszonöt százalékkal csökkenteni az energiaköltségeit.

Sz. Sz. I.

A gyöngyösi városházán fontos döntéseket hoztak

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Átfogó energiacsökkentési intézkedéscsomagot fogadott el a gyöngyösi képviselő-testület a szerdai rendkívüli ülésén, adta hírül az önkormányzat. Közlésük szerint az intézkedések valamennyi, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanra, intézményre és gazdasági társaságra kiterjednek, bevezetésüket átfogó energetikai felmérés előzte meg. Az önkormányzat célja, hogy negyedével csökkentse az energiaköltségeit.

A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint az intézkedési terv része, hogy az önkormányzati fenntartásban működő épületekben, például a városházán napközben legfeljebb húsz Celsius-fokra fűtik fel a helyiségeket, munkaidőn túl pedig 16 fokra csökkentik a hőmérsékletet. A gyermekintézményekben, óvodákban és bölcsődékben ettől melegebb, 22 fok lesz. Az óvodák nyitva tartási ideje csökken, reggel hattól délután ötig látják el a gyerekek felügyeletét. Az iskolák téli szünetéhez igazodva pedig december 22-e és január 8-a között az óvodák, bölcsődék is zárva tartanak. Ezen időszak alatt a kormányhivatalokhoz hasonlóan a polgármesteri hivatalban is igazgatási szünetet rendelnek el.

Az adventi díszvilágítást idén is felkapcsolják a városban, de csak karácsony másnapjáig világítanak majd a fények. A strandon üzemelő jégpálya is kinyit, de várhatóan rövidebb lesz a szezon, mint a korábbi években. A sportlétesítményekben a sportági szövetségek előírásait betartva legfeljebb 18 fok lesz. A Vachott Sándor Városi Könyvtár október 15-étől rendkívüli téli nyitva tartásra áll át annak érdekében, hogy hetente hosszabb időn át kikapcsolható legyen a fűtés. A Mátra Művelődési Központ október 17-étől a korábbi hatról heti négy napra csökkenti a nyitva tartási idejét. Az önkormányzati hivatal szakemberei, ha szükséges, újabb javaslatokat tesznek a grémium asztalára. 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában