Napfogyatkozás

2022.10.25. 14:00

Lemaradtál? Itt vannak a felvételek: ilyen volt a Bükkből a napfogyatkozás + fotók, videó

Öt év múlva látható újra hazánkból jelentős részleges napfogyatkozás.

Szabó István

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Kedden délelőtt 11 óra 18 perckor kezdődött meg a 2015 óta legnagyobb, Magyarországon látható részleges napfogyatkozás. Sajnos, az időjárás nem fogadta kegyeibe a csillagok szerelmeseit, összefüggő felhőréteg borította az eget megyénk nagy részén. Gyöngyöstarjánban Murányi Lajos, helyi amatőr csillagász mégis kitartóan várt több érdeklődő társaságában az iskola udvarán, hátha előbukkan a Nap, legalább egy pillanatra. A remény megvolt rá, hiszen északnyugat irányból már nagy területen derült volt az égbolt. 

– A csillagász legnagyobb erénye a türelem – emelte ki Murányi Lajos a higgadtan, de kissé csüggedten várakozóknak. – Volt már olyan esetem, hogy a távcső megázott, végül mégis látható volt, amiért kitelepültem. Éppen most hívtak telefonon Selypről, hogy jöhetnek-e, látni-e valamit, de mit mondhattam volna nekik? Csak azt, amit magamnak is, hogy a magunk részéről mindent meg kell tenni, fel kell készülni, kitelepülni, és várni. Napfogyatkozás egyébként olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a csillag egy részét eltakarja a Hold, amelynek közben az árnyéka a bolygónkra vetül.

A jelenség a Föld felszínén állva csak az árnyék területéről figyelhető meg. Noha a valóságban óriási a méretbeli különbség, a Földről nézve a Napnak és a Holdnak az égen látható mérete közel egyforma, mivel a Hold a Napnál négyszázszor kisebb, viszont négyszázszor közelebb is van hozzánk. Ezért kedvező helyzetben a Hold akár az egész napkorongot is eltakarhatja. Ilyenkor beszélünk teljes napfogyatkozásról – magyarázta az amatőr csillagász.

Ekkor azonban félbeszakította a rögtönzött ismeretterjesztést, mert siker koronázta a türelmet. 12 óra 20 perc körül előbukkant a Nap. Méghozzá, mint Murányi Lajos mondta, éppen a legjobbkor, mert ez idő szerint volt a Nap a legnagyobb, jóval több mint harminc százalékos takarásban. Hozzátette, hazánkból nézve a napkorong 27,8 – 38,6 százaléka került kedden árnyékba a fogyatkozás ideje alatt, attól függően, az ország melyik részén figyelték. Az  iskolából gyerekek, a környező házakból felnőttek sereglettek elő, hogy a távcső biztonságos szűrőjén keresztül szemügyre vegyék az égi jelenséget. A csillagász közben elmesélte, hogy legutóbb 2015 márciusában volt egy közel hatvan százalékos napfogyatkozás, illetve egy nagyon csekély 2021 júniusában. 

A napfogyatkozás kedden hazánkban délután fél kettő múltával ért véget. A következő, hazánkból is látható, az ideinél kissé nagyobb, negyvenhét százalékos napfogyatkozás 2025. március 29-én lesz. A Magyarországon legutoljára 1999 augusztusában látott teljes napfogyatkozás megismétlődésére azonban 2075-ig várni kell. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában