Pedagógushelyzet

2022.10.11. 07:00

Nehéz helyzetben vannak az iskolák Heves megyében is, pár év múlva ez még súlyosabbá válhat a szakemberek szerint

Számos helyen olvashatunk arról, hogy súlyos tanárhiánnyal küzdenek az iskolák, emiatt pedig sok intézményben alkalmaznak képesítés nélküli pedagógusokat.

Bíró Daniella

A fiatal és pályakezdő tanárnak nagyon elhivatottnak kell lennie, hogy ezt a pályát válassza – mondja az iskolai igazgató

Forrás: Shutterstock

Egri iskolákat kérdeztünk arról, hogy az intézményükben mennyire tapasztalható ez a helyzet, és mit tesznek a javulásért.

– Iskolánk végtelenül szerencsés helyzetben van, mert egyelőre minden pedagógus álláshelyünk betöltött, és teljes a szakos ellátottságunk. Nincs szakképzetlen pedagógusunk. A jelenlegi helyzet azonban változhat, hiszen két év múlva egyre több tanár lesz nyugdíjas – közölte portálunkkal Kékesi László, az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola igazgatója.

Kékesi László kifejtette, hogy szaktanácsadóként más iskolákban milyen aggasztó helyzetekkel találkozott az elmúlt évek során. Elmondta, hogy volt olyan tanintézményben, ahol kémiát, fizikát, angolt és matematikát tanított más szakos tanár. Olyan is előfordult, hogy testnevelést oktatott testnevelő-edző szakos, BSC végzettségű fiatal. Az Egerhez közeli településeken pedig az tapasztalható, hogy angoltanárból van egyre kevesebb.

– Sajnálatos, hogy újra megjelentek a nem szakképzett pedagógusok – hangsúlyozta Kékesi László. – Emellett az is gyakori, hogy pedagógiai asszisztensek tartanak órákat, vagy tanító hiányában ők dolgoznak alsós gyerekekkel. Előbb-utóbb ez sajnos eljut a városi iskolákba is. Sok esetben az iskolavezetők úgy tudnak alkalmazni pedagógust, hogy egymás iskoláitól igyekeznek szerezni tanárt, tanítót. Ennek főleg a nehéz sorsú intézmények, kistelepülések iskolái az elszenvedői.

Busák István, a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója portálunkkal tudatta, hogy sajnos az elmúlt években minden területen tapasztalható a tanárhiány, de a műszaki és a természettudományi tárgyak oktatói között a legészrevehetőbb.

Megkérdeztük a sportiskola igazgatóját arról, szerinte miért választják egyre kevesebben a pedagógus szakmát. 

– Erről nagyon sokat lehetne beszélni – válaszolta. – Röviden néhány gondolat: a 2000-es évek elején „tanárfelesleg” volt az oktatásban, és a frissen végzett pedagógusokat nem alkalmazták az iskolák. Kihalásos rend volt érvényben, azaz, csak akkor tudott egy tanintézmény új alkalmazottat felvenni, ha megüresedett egy álláshely nyugdíjazás, halálozás, vagy más ok miatt. Ezért a fiatalok emiatt más munkakörökben helyezkedtek el. 

Hozzátette, hogy a pedagógus pályán sajnos, az elkövetkező években egyre súlyosbodni fog a tanárhiány. Akik megélik a nyugdíjas kort, azok közül kevesen szeretnének majd visszajönni tanítani. A fiatal és pályakezdő tanárnak nagyon elhivatottnak kell lennie, hogy sokkal kevesebb bérért kezdjen el dolgozni, mint a vele azonos korosztályúak más pályán. Hiszen tudjuk, mekkora a különbség a pedagógus és a diplomás kezdőbér között. További ok, hogy a jelenlegi oktatási környezet sem vonzó, a tanulói kör és a szülői magatartás is sok esetben visszatartó lehet.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában