Segítség

2022.10.03. 20:01

Női alkoholizmus megelőzésére, szenvedélybetegek gyermekeinek indul csoport az Egri Révnél

Új segítő csoportokat indít az Egri Rév, kisgyermekes édesanyákat, szenvedélybetegek családtagjait is várják.

Sz.M.L.

Forrás: Shutterstock

Három új csoportjuk indul, amelyekhez bárki csatlakozhat, bármikor. Egy feltételünk van csak, hogy az illető ott és akkor alkalmas állapotban legyen – ismertette Kohári Szilvia, az Egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat vezetője.

 

– E héten szerdán tíz órakor indul újra a Csiripelő, ahova 1-3 éves gyermekeket és édesanyáikat várjuk. A pandémia alatt már működött a terápiás csoport, amikor a korlátozások azt lehetővé tették. Éppen a bezártság, az elszigeteltség érzése az, amelyet igyekszünk mérsékelni a lehetőséggel. Egyrészt mert az elmúlt évek vizsgálatai alapján úgy tapasztaljuk, hogy a nőknek, akik otthon maradnak kisgyermekeikkel megváltozik az élete. Zárt világban élnek ami krízishelyzetet teremthet, s ilyenkor könnyen női alkoholizmus is kialakulhat. Célunk szerint segítünk az anya-gyermek kapcsolat, az önsegítés fejlesztésében. Nagyon fontos a közös időtöltés, az ölelés és a mese. Ha az anyák otthon, egyedül, elzártan töltik napjaikat sokkal több nehézséget élnek meg. Kifejezetten a téli időszak az, amikor nehezebb kimozdulni, ehhez kínálunk segítséget.  Hozzánk minden héten betérhetnek, kellemes időtöltés, tapasztalatcsere és segítő szándék várja őket, egy tapasztalt óvónő (Jánfalvi Tünde) és egy Rév-munkatárs (Várkonyiné Fülöp Anita) vezetésével – részletezte. 

 

 

 

A Kikötő nevű program október 21-én indul, két hetente tartják, s azoknak szól, akik szeretnének, vagy már elindultak, vagy komolyan fontolgatják, hogy elindulnak a felépülés útján, de ehhez megerősítésre van szükségük.

– Ez a csoport a felépülés felé terel, azt erősíti. Azoknak a szenvedélybetegeknek szól, akik nehezen jutnak el a foglalkozásokra, nehezen határozzák el magukat. Illetve azokat is várjuk,  akik már járnak hozzánk, de mélyrehatóbb önismereti munkára vágynak, többet szeretnének foglalkozni a 12 lépéses program elemeivel, amelyek végig visznek a felépülés folyamatán. Ebben egy Rév-munkatárs és egy már felépült függő segít – ismertette Kohári Szilvia.

A harmadik csoportjuk, a Kilátó egy zárt, regisztrációhoz kötött tíz alkalmas folyamat. Október 27-ig lehet jelentkezni és november 2-án indul.
Az Egri Rév úgy gondol a szenvedélybetegségekre, mint ami, az egész családot érinti. Észrevehető, hogy mögöttünk lévő generációnál is fellelhető. A szülő hatása egy életre kihat, megjelenik a párválasztás, az egyszerű döntések területén, befolyásolja, hogyan tud kapcsolódni az illető, hogyan nevel gyereket. A transzgenerációs elakadásokban felnőttként is segítség kell. A szenvedélybeteg szülők gyermekei ugyanis gyakran szenvedélybeteg párt választanak, vagy felnőttként ők görgetik maguk előtt a szülői mintát. A csoportos foglalkozások nem zárják ki az egyéni lehetőségét, sőt azt tapasztaljuk, hogy könnyebben csatlakoznak csoportokhoz, akik ismernek már minket. Ezek kipróbálhatóak, teljesen ingyenesek – magyarázta a vezető.

 

 

 

Hozzátette idén is lesz Terápiás színház, immár hatodik alkalommal október 19-én a Bartakovicsban. A Leo Amici 2002 Addiktológiai Alapítvány színházterápiás csoportjának előadása a színház- és mozgásterápia eszközeivel segít a résztvevőknek, az előadás után pedig személyes beszélgetésre is lehetőség nyílik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában