Jó tett

2022.10.24. 09:40

Önkéntes munkával segítettek Lóránt atyának az abasári zarándokok Szentkúton

A lelki feltöltődés mellett évente kiveszik a részüket a nemzeti kegyhely körüli feladatokból.

Sz. Sz. I.

Önkéntes munkával segítettek az abasáriak a kegyhely körüli teendőkben

Forrás: Simon Dániel/Beküldött fotó

Abasári zarándokok segítettek a hétvégén a mátraverebély-szentkúti római katolikus nemzeti kegyhely téli tüzelőjének betárolásában, adta hírül Kazsu Attila polgármester, aki maga is részt vett a munkában. Portálunknak arról beszélt, hogy a településükön különleges múltja és jelentősége van a szentkúti zarándoklatnak.

– Közel száz éve minden pünkösdkor elgyalogolnak ide az abasáriak. A lelki feltöltődés mellett évente segítkeznek is a kegyhely körüli munkálatokban, például a terület takarításában, régi épületek bontásában, téli tüzelőnek való fák kivágásában, gyűjtésében. A hétvégén a tavasszal összegyűjtött kiszáradt, viharban sérült fákat daraboltuk méretre, és szállítottuk be a téli tárolóhelyre. Orosz Lóránt rendházfőnök atya és a kegyhely alkalmazottai a traktorral a szállítást végezték, míg a csapatunk egyik fele pakolta a járműveket az erdőben, a másik része pedig méretre vágva, hasogatva a helyére rakta a tűzifát. Két facsemetét is elültettünk, az egyiket azon szállás mellett, ahol az abasári zarándokok  szoktak megszállni. Délben finom ebéddel kedveskedett nekünk Lóránt atya. A fárasztó, de vidám hangulatú napon sikerült az eleredő eső előtt végeznünk a feladattal – összegezte Kazsu Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában