Egyhetes ünnep

2022.10.11. 14:00

Pattantyús Martalócok a Törökkertben az egri vár ostromának 470. évfordulóján

Az októberi programokat ismertették Dobó István Vármúzeumban a kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatón.

Bíró Daniella

A sajtótájékoztatón balról Gál Tibor borász, dr. Ringert Csaba és H. Szilasi Ágota, a vármúzeum osztályvezetője

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egri vár napjának hagyománya 2002-ben kezdődött, azóta minden évben megrendezik az egész napos programsorozatot. A célja, hogy ezen a napon közösen emlékezzünk az egri ostromra, amely során Dobó Istvánnak és a helyőrségnek sikerült visszaverni a húszszoros túlerőben lévő sereget. Ez a csata a város legkiemelkedőbb és legismertebb eseménye a közel ezeréves története alatt, ugyanis 1552. október 17-én a törökök feladták a küzdelmet, a győzelem emlékére ez a nap lett az egri vár napja.

– Nagy öröm számunkra, hogy közel egyhetes programsorozattal ünnepelhetjük a várat – hangsúlyozta dr. Ringert Csaba, a Dobó István Vármúzeum igazgatója a sajtótájékoztatón.

A diadal 470. évfordulóján számos színes programmal várják a résztvevőket, egyebek között lesz Hatodikosok Várjátéka, díszünnepség, rajzpályázat eredményhirdetése, valamint ügyességi játékok, különböző bemutatók és előadások várják az érdeklődőket. Az események október 17-én, hétfőn reggel 9 órától kezdődnek és délután fél 4-ig tartanak. Szerveznek csatajátékot, páncél- és fegyversimogatót, vívóversenyt, íjászatot, illetve kézműves foglalkozásokat is. A résztvevők megismerkedhetnek a XXI. századi harcászati fegyverekkel, megnyitják a Törökkertet is, ahol török életképet jelenít meg a Pattantyús Martalócok Hagyományőrző Egyesület. Emellett az egri vár vitézei előadást tartanak a korabeli életmódról, fegyverekről és viseletekről. A díszünnepség 15:15-kor kezdődik a Palotaudvaron, majd fegyver-és viseletbemutatóval folytatódik. A díszsortüzet 15:52-kor tartják, ezzel tisztelegnek a hősök emléke előtt, majd koszorúkat helyeznek el a Hősök termében Dobó István síremlékére. A nap folyamán az egri vár vitézei is jelen lesznek, egész nap bemutatókkal tarkítva az eseményeket.

– A vármúzeum idén először rendezi meg a hatodik osztályosok várjátékát, amelyen 22 osztály közel 500 diákja vesz majd részt. Polgármesteri beszéddel, valamint Dobó István várkapitány köszöntőjével kezdődik a program 8 órakor. Ezt követően a gyerekek zászlók alatt vonulnak fel a Dobó térről, útközben két párhuzamos pályákon haladva 10-10 feladatot kell teljesíteniük. Ünnepélyes zászlófelvonás is lesz az újonnan épített zászlódombon. A gyerekeknek a nap folyamán 11 különböző próbatételen kell részt venniük. Egész nap érdekes programokkal készülünk, várjuk szeretettel a családokat és a többi évfolyamon tanuló osztályokat is – mondta Ringert Csaba.

A megmérettetések között lesz ágyúgolyó- és tüzeskerék-gurítás, „szuroköntés”, íjászat, s még Gárdonyi titkosírását is megfejthetik. A próbák teljesítése után a Palotaudvaron a diákok közösen éneklik el Tinódi Lantos Sebestyén Summáját írom Eger várának című énekes-versét, majd leteszik az esküt Dobó István egri várkapitány előtt a vár védelmében.

– A várjáték mellett a népmese rajzpályázat eredményhirdetését is megtartjuk. Idén rekordszámú nevezés érkezett, összesen 722 rajz készült az országon belül és határokon túl. A vár napján 23 gyermeket díjazunk – emelte ki az igazgató.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában