Helyi költségvetés

2022.10.02. 15:40

Stabilitás elérésére törekednek a takarékos gazdálkodással Gyöngyösön

A bizonytalansági elemek és a központi forráselvonások ellenére a gazdálkodást az előző években kialakított és most is alkalmazott megfontoltság, takarékosság jellemezte Gyöngyösön a a város költségvetési gazdálkodását

Sz. Sz. I.

Az első félévben fejeződött be az Angyal utca felújítása is

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A képviselő-testület a szeptemberi rendes ülésén tárgyalta meg és fogadta el a város idei költségvetésének első félévi végrehajtásáról szóló beszámolót. A jóváhagyott dokumentum úgy fogalmaz, hogy a bizonytalansági elemek és a központi forráselvonások ellenére a gazdálkodást az előző években kialakított és most is alkalmazott megfontoltság, takarékosság jellemezte. Ennek és a folyamatos kontrollnak köszönhetően a város konszolidált költségvetési egyensúlya biztosított volt, és lehetővé tette a kitűzött feladatok megvalósítását, a pénzügyi és likviditási stabilitás fenntartását.
Ehhez hozzájárult az előző évről áthozott jelentős tartalék is. Így külső források bevonása nélkül is biztosított volt az önkormányzat folyamatos fizetőképessége. 

 

Pozitív hatással volt a gazdálkodásra az is, hogy a beruházási és felújítási feladatok többsége a pénzügyi teljesítés szempontjából a második félévre húzódott át, továbbá, hogy a helyi adóbevételek a tervezettnél nagyobbak voltak. 

 

Szintén kedvező hatással volt az első félévben esedékes 104 millió forint központi költségvetési támogatás, amelyet a város a kis- és középvállalkozásokat idén megillető kedvezményes adómértékkel megfizetett helyi iparűzési adó okozta bevételkiesés ellentételezéseként kapott.

Hiesz György polgármester ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy hiába van jelentős megtakarítása a városnak, a drasztikusan emelkedő energiaárak, az infláció és a forint gyengülése miatt ez a következő hónapokban könnyen elolvadhat, ezért a takarékos gazdálkodást fenn kell tartani. Sz. Sz. I.

A számok nyelvén

Az első félévi bevétel hétmilliárd 608 millió forint, ezen belül a költségvetési bevétel négymilliárd 248 millió forint, a tervezett 56,2 százaléka, a finanszírozási bevétel hárommilliárd 360 millió forint, 58 százalék volt. A kiadás ötmilliárd 912 millió forint, 44,3 százalék, ezen belül a költségvetési kiadás négymilliárd 141 millió forint, 40,3 százalék, a finanszírozási kiadás egymilliárd 771 millió forint, 57,4 százalék volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában