Egészség

2022.11.20. 16:15

A forró szaunavilág télen megyénkben is nagyon népszerű

A szaunázás a testi és szellemi egészségre egyaránt jótékony hatással van.

B. D.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A hideg, szürke idő beköszöntével bizonyára mindenkinek jól esik a szauna melegsége. Ezt az is bizonyítja, hogy a szaunavilágok látogatottsága az őszi-téli időszakban az időszakban ugrik meg leginkább.

Megyénkben számos fürdő rendelkezik szaunavilággal, amiket ebben az időszakban a legjobb felfedezni. Például az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel kínálata között megtalálható a finn szauna, ami 95 és 110 fok közötti hőmérsékletű és alacsony páratartalmú. Az infravörös szauna alacsonyabb, 50 fokos hőmérsékletű, és a test regenerálódásában segít. Az aroma szauna előnye, hogy az orrunkon beszippantva és a bőrünkön keresztül is felszívódnak, s ez erősíti immunrendszerünket, valamint lelki kiegyensúlyozottságot biztosít. 

A bio szauna, nevéből adódóan csak természetes alapanyagú illóolajokat és gyógynövényeket tartalmaz. Hatása, hogy minden érzékszervet stimulál. Az egerszalóki fürdő kínálatában megtalálható még a gőzkabin, ami alacsonyabb hőfoka és magas páratartalma miatt kevésbé terheli meg a szívet, mint a finn szauna. Többek között a  népszerű szaunaprogramjaik között megtalálhatók a jeges, sörös, citromos-sós, valamint a mézes szeánszok is.

Az egri Török fürdőben is emlékezetes órákat tölthetnek a regenerálódni vágyók, és újabban a hangterápia hatásait is élvezhetik alkalmanként.  

A szaunázásnak azonban megvannak a szabályai, amelyeket nem árt ismerni és betartani – hívja fel a figyelmet Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel spa menedzsere, aki gyakorló szaunamester is.

A szaunamester javasolja, hogy kezdő és tapasztalt szaunázóként is figyeljünk a fokozatosságra. A kezdők először rövidebb ideig tartózkodjanak a kabinban, s ha ezután jó a közérzetük, akkor nyugodtan maradhatnak akár 15 percig is. Általános szabály, hogy szaunába lépéskor a test száraz legyen, előtte pedig nem ajánlott nehéz ételeket enni, alkoholt inni, vagy felpörgetni a pulzust intenzív sporttal. Továbbá fontos ügyelni a higiéniára, valamint két szaunázás között szükséges a hidratálás, hűsölés.

A szaunák azonban nemcsak a kikapcsolódás miatt előnyösek. Jótékony hatásai között szerepel, hogy élénkíti a vérkeringést, felgyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, illetve az izzadás során megszabadulunk a méreganyagoktól. Tehát a szauna által az immunrendszer kap egy energialöketet, így javul az öngyógyító képesség, ami például a megfázás ellen is segít. A szauna élményét szeánsszal lehet tovább fokozni, ami mindenki számára felejthetetlen élményt nyújthat. Hisz ekkor szakértő gondoskodik a megfelelő hőmérsékletről, az aromás illatról, és természetesen a hangulatról is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában