Tudomány

2022.11.11. 08:41

A hó és fagy birodalmában jártak az egri egyetem kutatói, lenyűgöző fotókat készítettek

Az Abisko Nemzeti Parkban, a svédországi Lappföldön dolgoztak két hétig a kutatók.

HEOL

A kutatókat nem tántorította el sem a hideg, sem a hosszú utazás

Forrás: Kolláth Zoltán/EKKE

Marschall Marianna, Pénzesné Kónya Erika, Kolláth Zoltán és Sztakovics János különleges helyen járhatott. A Kutatócsoport egyik kiemelt vizsgálati területe a természetes éjszakai égbolt színének változása. A csoport nemzetközi szinten is rangos helyen szerepel a csillagos égbolt minőségének mérésében, annak természetes változásának követésében - írja honlapján az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

A sarki fényt tanulmányozták a kutatók
Forrás: Kolláth Zoltán/EKKE

Az aurora borealisról (sarki fényről) készült mérési minőségű felvételekkel egészítették ki eddigi adatbázisukat. Egy olyan rövidfilmet terveznek, amelyet a hazai planetáriumban sok diák láthat majd, ezen keresztül is felhívva a figyelmet az egyetemen folyó kutatásokba és segítve a hallgatói toborzást.

6000 km-es, több mint 100 órányi közös vonatozás után ez a látvány várt a a kutatócsoportot
Forrás: Kolláth Zoltán/EKKE

Nemcsak az éjszakai égboltot tanulmányozták, hanem a helyi növényvilágról is részletes képi gyűjteményt készítettek, amivel az oktatásban első kézből is elérhetővé válik egy a miénktől eltérő környezet élővilága.

A növényvilágot is tanulmányozták
Forrás: Kolláth Zoltán/EKKE

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában