Eredmények

2022.11.30. 12:10

Bedurvult a covid? Beköszöntött az influenza? - érdekes tüdőleletekkel szembesült Mangó Gabriella

Egyre több beteg keresi fel a gyöngyösi háziorvost, kérdés, mi okozza a szövődményeket.

HEOL

Dr. Mangó Gabriella

Forrás: Markovics Gábor/Ripost

– A hétvégén három olyan messenger üzenetet is kaptam, ahol a tüdőröntgenen kétoldali egész lebenyre kiterjedő tüdőgyulladást és tejüveghomályt is leírtak – számolt be Facebook-oldalán Mangó Gabriella gyöngyösi háziorvos.

Mit jelent ez? Féljek vagy figyeljek? 

– A covid elején, amikor a nehéz helyzetbe kerülés esélye 20-25 százalék  volt, akkor a röntgenképet a tejüvegszerű homályok uralták. A delta, omikron variáns óta tejüveghomályt nem láttam leírva, viszont egész lebenyre terjedő tüdőgyulladást igen. Most, hogy a kettő együtt lehet jelen, a következő lehetőségeket veti fel: más vírusok is okoznak tejüveghomályt – fogalmazott. 


– Tehát most vagy egyszerre több alvariánsos covid, vagy covid+ egyéb vírus is jelen van a megbetegedettek szervezetében – veti fel a kérdést a doktornő. 
Mint írta, később derül ki, hogy beköszöntött az influenza vagy a covid bedurvult be.

— Ha valaki lázas, köhög, torka fáj figyelje az oxigénszintjét oxigénszaturációmérővel! Ha nincs, kérjen. Ha nincs láz, esetleg csak hőemelkedés van, de a pulzus száz feletti, akkor elképzelhető, hogy köhögés nélkül is zajlik valami a tüdőben. Ha időben észreveszed, felkeresel egy covid ambulanciát, mert most is vannak, akkor az, a betegség kimenetele szempontjából sokat jelenthet – írta Mangó Gabriella.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában