Előkészítés

2022.11.16. 16:15

Családtudományi Központ jöhet létre az egri egyetemen

A Családtudományi Központ létrehozásáról tartottak tanácskozást szerda délután a Líceumban.

B. D.

Dr. Csáfor Hajnalka (balról), oktatási rektorhelyettes (EKKE); Tircsi Richárd, Miniszterelnökség; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Patókné dr. Tari Ilona rektor, EKKE; Csabai Tiborné, Családtudományi Szövetség; dr. Balásházy Imre, Családtudományi Szövetség

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (EKKE) a Családtudományi Szövetség kezdeményezésére Családtudományi Központ létrehozását tűzte ki célul. Az előttük álló feladatokról tartottak tanácskozást a csatlakozó intézmények vezetői, szerda délután a Líceumban. Dr. Pajtókné dr. Tari Ilona, az EKKE rektora a köszöntőjében a család és az ehhez kapcsolódó értékek fontosságát hangsúlyozta.

– Összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet. A család pedig a nemzet fennmaradásának alapja, szükség van a családra az emberi léthez. Mindannyian tudjuk, hogy napjainkban megannyi társadalmi veszély leselkedik a családokra, mint a globalizmus, gazdasági válság, migráció, de a jelenlegi életritmus is hozzájárul ehhez, hiszen veszélybe sodorja a család egységét, az ehhez kapcsolódó értékeket. Erre nagyon fontos odafigyelni, mert a család minden kultúrának az alapegysége – hangsúlyozta az egyetem rektora.

A Családtudományi Szövetség kezdeményezésére katolikus egyetemekkel, főiskolákkal együtt azért szervezték meg ezt a munkamegbeszélést, hogy meghatározzák a családi tudományok legfontosabb értékeit, tudományos alapon. A cél, hogy posztgraduális családtudományi képzéseket dolgozzanak ki közös erővel, majd elindítsák azokat. A képzéseket mesterképzésben, valamint doktori képzésben is tervezik bevinni. Fontos, hogy a családtudomány témakörében gyűjtött jó gyakorlatokat beépítsék a tananyagokba, tudományos megalapozással.

– A szövetség legfontosabb célkitűzése, hogy a család, férfi és a nő alapfogalmak újra maguktól értetődőek legyenek, csakúgy, mint régen. Kiemelten fontos, hogy a csonka családban felnövő gyerekeknek megmutassuk azokat az értékeket, amelyekből minőségi párkapcsolatot, családot tudnak majd alapítani. Ehhez azonban nagyon fontos az útmutatás, és az, hogy az oktatásba bekerüljenek a hagyományos családmodell értékei. A megfelelő értékekkel rendelkező család boldogságot okoz az egyénnek, ez pedig kihatással van a gazdasági életre és a teljesítményre is. A cél egy olyan értékrend felmutatása a fiataloknak, ami tudományokon és kutatásokon alapszik – emelte ki Csabai Tiborné, a Családtudományi Szövetség elnöke.

– Annyi mindent tanítunk a gyerekeknek az óvodától a felsőoktatási intézményekig. De úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy átadjuk a megfelelő értékeket. Ez a célkitűzés egész életünkön keresztül végigkísér, és az életünk fontos része kell, hogy legyen. Hogy ez megvalósulhasson, megfelelő oktatás szükséges hozzá, tudományos megalapozottsággal együtt. A család területén a tudománynak ott van a helye – tette hozzá Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában