Diabétesz világnap

2022.11.05. 20:00

Száz éve adták be az első inzulint egy haldokló kamasznak: Egerben is megemlékeztek róla

Szűrésekkel és sétával hívja fel a figyelmet a betegség veszélyeire a Cukorbetegek Egri Egyesülete minden évben.

Sz. M. L.

Figyelemfelívó sétát is tartottak

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

November 5-én, szombaton a Bartakovics Béla Közösségi házba költözött a Cukorbetegek Egri Egyesülete. Jakabné Jakab Katalin az egyesület elnöke elmondta, az egri Diabétesz Világnapra az ország minden részéből érkeztek. Sajnos egyre több a fiatal, aki a betegségtől szenved, s egyesületekhez csatlakozik.

– Hagyományainkhoz híven szűrésekkel, tájékoztatókkal készültünk: vércukormérés, szívdiagnosztikai vizsgálat, tanácsadás várja a vendégeket. A nap folyamán dr. Harcsa Eleonóra, diabetológus, belgyógyász, főorvos, a Markhot Ferenc Kórház Rendelő Intézetének igazgatója beszél az újdonságokról a diabétesz világában. Délután fél 4-től pedig a figyelemfelhívó kék diabétesz sétára indulunk, hogy figyelmeztessük az embereket a  napjainkban rohamosan terjedő cukorbetegség veszélyeire. Hiszen a világon 463 millió cukorbeteg él, hazánkban ez a szám mintegy 750 ezer, de még egyszer ennyien lehetnek azok, akiket még nem diagnosztizáltak az alattomos kórral, amely nagyon gyakran rejtve marad – fogalmazott. Hozzátette, azért nagyon fontos, hogy részt vegyenek a szűrővizsgálatokon az emberek, mert időben felismerve jól egyensúlyban tartható a cukorbetegség, ám kezeletlenül kialakulnak azok a súlyos szövődmények, amelyek a cukorbetegek életét veszélyeztetik. A cukorbeteg maga tehet legtöbbet betegsége egyensúlyban tartásáért, de ehhez sokat kell tanulni. Ebben segítenek az egyesület ingyenes havi betegoktató foglalkozásai és szűrési, amire nemcsak a tagokat, hanem minden érdeklődőt várnak. Naponta 7 cukorbeteg veszíti  el a látást, és 10-nél amputációt végeznek. A döbbenetes  adatok nem  eléggé ismeretek, ezért fontos, hogy ezekre  felhívjuk a figyelmet.

– A séta a közösségi háztól indult, majd a Végvári vitézek terén, a Gárdonyi és a Dobó téren át  a Kis Dobó téren fejeztük be, a tanácsadó irodánknál. Mindig kék egyesületi logós sapkában és lufikkal megyünk végig az útvonalon, hogy még figyelemfelkeltőbb legyen – mondta az egyesület elnöke. Jakabné Jakab Katalin elmondta, hogy Frederic Banting 1921-ben, a 30. születésnapján jelentette be, hogy izolálta az inzulint. Emiatt november 14. (Banting születésnapja) a diabétesz világnapja, de mára már a teljes november a diabéteszről szól. 

– Az első séta 2000-ben volt, azóta minden évben megtartjuk, ahogy a világ 350 országában is a cukorbetegségről szól ez a nap. Útközben kiadványokat osztunk a járókelőknek: Tudjon meg többet a Cukorbetegségről, Tájékoztató az 1-es típusú cukorbetegségről, hogy az emberek tudjanak meg minél többet a cukorbetegségről és baj esetén tudják, hogy hova fordulhatnak segítségért. Én magam kilenc éves koromtól, 50 éve vagyok egyes típusú cukorbeteg, Ifjúsági tagozatunk vezetője, Szerencsi Laura pedig két éves korától, 25 éve. Ezzel jó például szolgálunk fiatal sorstársainknak, hogy így is lehet az egészségeshez hasonló teljes értékű életet élni és ebben másokat is segíteni – tette hozzá.  Az első adag inzulint száz éve adták be. 1922-ben az első beteg, aki megkapta az inzulininjekciót, egy tizenéves fiú volt, aki diabéteszes kómában feküdt és már csak órái voltak hátra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában