Kadétok

2022.11.16. 17:25

Fegyveres lézerharc zajlott az egri pincerendszerben + videó

Az ember nem vásárolhat magának csak úgy az áruházban ütőképes hadsereget – hangzottak el Tim Marshall brit újságíró szavai a „60-as Kupa” járőrverseny résztvevőinek a köszöntésekor. Ütőképes hadsereg pedig nem létezik kellő utánpótlás nélkül.

Szilvás István

Az egri Wígner középiskola 3. számú csapatának tagjai sikerrel hajtották végre a mentési gyakorlatot

Forrás: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Az utánpótlás ezúttal a várban sorakozott fel, azon a történelmi helyen, amelynek szellemisége meghatározó a kadétok számára. Hatvanan voltak, s tíz csapatot alkottak azoknak a középiskoláknak a képviseletében, amelyek Egerben, Gyöngyösön és a Pest megyei Halásztelken a Honvéd Kadét Program keretében nevelik a fiatalokat.

- A diákok hazafias és honvédelmi képzése a 2017-ben elindított program alapján zajlik. Ennek jegyében tudatosítják bennük a haza védelmének fontosságát, erősítik a társadalom és Magyar Honvédség kapcsolatát, s részt vállalnak a fiatalok egészséges életmódjának a kialakításában – mondta köszöntőjében Bátor Ferenc alezredes, a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj parancsnoka, aki felidézte: megyénk négy városában öt kadétiskola van, számuk jövőre elérheti a hetet. - Ehhez kellenek az ilyen versenyek is, ahol mindenki megtalálja a saját kihívását – emelte ki a főtiszt, majd eredményes versenyzést kívánt az erőpróba résztvevőinek.

A hat-hatfős csapatoknak 180 perc állt rendelkezésre, hogy teljesítsék azokat a feladatokat, amelyek a tíz kilométeres távon lévő hét versenyállomáson vártak rájuk. Már az első helyre, a Hősök temetőjébe egymást szorosan követve érkezett a Bornemissza Gergely kadétosztálya, illetve a Wigner Jenő középiskola 2. számú csapata. Miután itt kitöltötték a NATO-val kapcsolatos tudástesztet, fejet hajtottak a katonaelődök emléke előtt. A bornemisszások nevében Török Alex tisztelgett és gyújtott mécsest a hősök nevét megörökítő emlékfalnál.

– A családomban is voltak katonák, engem is vonz az egyenruha. Jelenleg autószerelőnek tanulok, de a leendő szakmám kapcsán el tudom képzelni a jövőmet a seregben is – mondta mielőtt társaival tovább ment volna a következő állomásra.

A város határában lévő gyakorlótéren szituációs harcászati pálya várt rájuk: itt gázálarcot húztak, ami megnehezítette a célzást, amikor a terepen szembe találkoztak a feltételezett ellenséggel. Ugyancsak próbára tette őket a Kossuth Zsuzsanna középiskola területén lévő akadálypálya, ahol egy lerobbant gépjárművet kellett eltolniuk, majd kézigránátdobás következett. Ezután fegyverrel a hátukon vetették át magukat a magas palánkon, majd egy hordágyon fekvő sebesült társukat mentették az egymást követő akadályokon át. 

Még ki sem fújták magukat a versenyzők, máris egy szituációs lézerfegyveres harcban találták magukat a város alatt húzódó pincerendszerben. A sejtelmes fény- és hanghatások szinte félelmetessé tették a küzdelmet, amit a földalatti járatok elágazásainál felbukkanó ellenséges katonák ellen vívtak.

– Ez nagyon élethű volt, s számomra a legérdekesebb is – mondta a lézersugarat érzékelő sisakot viselő Kovalcsik Tímea, az egyetlen lány a hatvan versenyző között, aki az egri bornemisszások 10/a osztályának a csapatát erősítette. – Az akadálypálya viszont eléggé megviselt – vallotta be. Nem mondta, de arra célozhatott, hogy a palánkon való átmászáskor bizony elkelt a fiúk segítsége.

Ezen a napon kellemes volt az idő, sokan jöttek-mentek a városban, az emberek ugyancsak megfordultak a kezükben térképpel rohanó kadétok után. Az Érsekkertben lévő Ninja Warrior akadálypályára tartottak, ami többek számára kemény kihívásnak számított. Bizony, össze kellett szednie az erejét annak, aki függeszkedve, az egyik rúdtól a másik lengő karikáig himbálózva végig akart menni rajta, hogy aztán egy kis harangot megkoccantva jelezze kitartása eredményét. Néhányan el is véreztek itt, s bár ha leestek, újból és újból nekivághattak, ez azonban öt perc büntetőidő levonásával, hozzá még társaik cukkolásával, netán morgolódásával járt.

Akárhogy is történt, a győzelemre vágytak ugyan, de végül is a részvétel volt a fontos.

 A dobogót megszállták a wigneresek

 A „60-s Kupa” szervezői – a Magyar Tartalékosok Szövetsége Heves Megyei Szervezete és a 60. Mike József Területvédelmi Zászlóalj – hagyományteremtő céllal rendezték meg a járőrversenyt. Egyik céljuk az volt – mint Herman István tartalékos alezredes, a MATASZ megyei elnöke hangsúlyozta -, hogy a kadétok megmutassák magukat, s a képzés során tanultakat a városnak. A másik a felkészültség bizonyítása volt, ebben a wigneresek jeleskedtek: négy csapatuk közül három – a 11/k, a 10/k és a 9/k – állhatott fel a dobogóra.

 

 A győztes csapat tagjai:

 

  • Handzó Tamás
  • Kerek Krisztián
  • Bóta Milán
  • Végh Máté
  • Csík Levente Jácint
  • Sütő Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában