Vita

2022.11.15. 17:25

Mirkóczki Ádám állítja, Oroján Sándorék óvodákat zárnának be, adót emelnének

Adóemelésekre és óvodák bezárására készülnek Orojánék – ezzel a felvezetéssel közölt néhány gondolatot Mirkóczki Ádám polgármester közösségi oldalán.

HEOL

Az óvodák bezárásáról szólt a vita

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Mint írja, a parkolási díjak felemelése után, most újabb sarcokat szeretne kivetni az Eger ellenes szörnykoalíció.
– Tudomásunkra jutott, hogy Mirkóczki Zita (MSZP) és Oroján Sándor (Fidesz-KDNP) – mindenfajta jogalap nélkül – 2022. november 10-én összehívták az óvodavezetőket, ahol az általunk javasolt ideiglenes és kizárólag a leghidegebb hónapok idejére néhány óvodai csoport összevonása és egyéb takarékoskodó intézkedések mellett arra kérték az óvodavezetőket, hogy mindhárom körzet tegyen javaslatot egy-egy tagóvoda végleges bezárására. Az óvodavezetők beszámolója szerint – amelyről jegyzőkönyvet készítettünk – Oroján akár már tavasszal is kész lenne a bezárásra. Így merült fel a Hibay Károly úti óvoda, a Deák Ferenc úti óvoda, a Vízimolnár – bár itt bölcsőde is van – és a Vallon úti óvodák esetleges bezárásának lehetősége egy vagy akár több lépcsőben – részletezi.

Azt is közli, hogy Orosz Ibolya (Fidesz-KDNP) már az októberi közgyűlésen kérte az adóirodánk munkatársait, hogy számukra állítsanak össze egy tájékoztató anyagot arról, hogy más városokban és megyeszékhelyeken hol mekkora a különböző adónemek mértéke. Szavai szerint Juhász Ádám (Fidesz-KDNP) pedig már jelezte is, hogy a jövő heti közgyűlésre két előterjesztést is benyújt, eddig csak a címeket adta meg: rendelettervezet az idegenforgalmi adó módosításáról és rendelettervezet az építményadó és telekadó módosításáról.
– Mivel szeptemberben elutasították az általam benyújtott önkormányzati ingatlanok után fizetendő bérleti díjak és az építményadó elengedésére irányuló javaslatomat, nyilvánvaló számomra, hogy ők emelni akarnak. Természetesen én mindent meg fogok tenni, hogy ezt az ámokfutást és az ilyen emelésekre irányuló döntéseket megakadályozzam – húzza alá.

Portálunk megkereste Oroján Sándort, reagáljon a leírtakra. Leszögezte, nincs napirenden óvodabezárás, az intézményvezetőkkel a téli szünetekről tárgyaltak, mint mondta, végleges bezárás kizárólag az intézményvezetők, pedagógusok, szülők közös egyetértése mellett támogatható. Az adóemelésről is szólt, kiemelte, Egernek tizenéve megkövesedett adórendszere van, s az elmúlt tíz évben egyedül Mirkóczki Ádám emelt adót, az idegenforgalmit 2019-ben.

– Át kell tekintenünk az adórendszert, korszerűsíteni kell a kedvezményezetti struktúrát, az idegenforgalmi adót – amit nem az egriek fizetnek – legalább az infláció mértékét figyelembe véve emelnénk. Az egrieket érintő emelés pedig csakis átlag alatti lehet. Mindezeket a szerda délutáni energiavészhelyzeti bizottsági ülésen megtárgyaljuk, s így visszük a közgyűlés elé, tehát nem személyi javaslatokról van szó, ahogy azt a polgármester állítja – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában