Kutatómunka

2022.11.03. 17:05

Novemberben tudományos eseménysorozatot szervez az egri egyetem

Ebben a hónapban rendezik a Magyar Tudomány Ünnepét az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen.

B. D.

A novemberi programokat dr. Juhász Tibor és dr. Kusper Judit ismertette

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Egy egész hónapra kiterjedő tudományos eseménysorozat kezdődik, amit a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szervezett, ehhez az intézményünk minden évben örömmel csatlakozik. Ilyenkor kivisszük a színfalak mögül azt, hogy a kutatás az egyetemnek igen erős lába, csakúgy, mint az oktatás – dr. Juhász Tibor, az egyetem tudományos rektorhelyettese. – Az egyetem olyan szerencsés helyzetben van, hogy a Líceum kápolnájában rendezik meg az akadémia területi bizottsági ülésének a megnyitóját. Az elnöki és rektori köszöntők után díjakat adnak át. Ezt követően két tudományos előadást tartanak, az előadók a díjazottak közül lesznek.

A rektorhelyettes kifejtette, hogy az akadémia is minden évben megjelöl néhány kiemelt területet, amelyek ebben az évben a megújuló energiaforrások és az orosz-ukrán háború okozta válsággal kapcsolatos kérdések. Az ülés után elkezdődik a programsorozat, novemberben több mint 40 eseménnyel készülnek.

– Nagy öröm, hogy egy ilyen nívós rendezvényhez tudunk csatlakozni egy évforduló kapcsán. Az évforduló mindig fontos számunkra, különösen akkor, ha egy íróhoz kapcsolódik. Olyan íróra emlékezünk idén, aki 100 évvel ezelőtt halt meg, s akinek a kultusza megkérdőjelezhetetlen az egész országban. Ehhez kapcsolódik egy rendezvénysorozatunk, amelynek egyik fő programja a november 10-én tartandó Gárdonyi emlékkonferencia Gárdonyi 100 Kultusz, irodalom, emlékezet címmel. Ennek keretében reggel 9 órakor Gárdonyit posztumusz díszdoktorrá avatják, amit a dédunokája vesz át a rektorasszonytól. Úgy gondolom, ez fontos esemény, hiszen láthatjuk azt, hogy egy író életműve hogyan válhat mindannyiunk tanító mesterévé, s hogyan válhat egy 100 évvel ezelőtt elhunyt író munkássága a mai neveléstudomány kiemelkedő pontjává – ismertette dr. Kusper Judit, az EKKE Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének intézetigazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában