Elismerés

2022.11.10. 19:04

Szurkolhatunk Eger díszpolgárának, Kovács Katit is Prima Primissima díjra jelölték

Ő kapta az első csillagot az Egri Csillagok Sétányán. Decemberben kiderül, vajon a Prima Primissima díjat is elnyeri-e.

HEOL

Kovács Kati

Forrás: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Magyar zeneművészet kategóriában Horváth Kornél ütőhangszeres előadóművész, Keller András hegedűművész, karmester és Kovács Kati énekesnő, szövegíró, filmszínésznő részesül Prima díjban - írja a hirado.hu.

A kuratórium tagjai titkos szavazással a kategóriánként három jelölt közül választja ki a primissimákat, akik 15 millió forintos elismerésben részesülnek. Azoknak a jelölteknek a tevékenységét, akik nem lettek primissimák, ám maguk is primák –, 5 millió forinttal támogatja az alapítvány.

Az összes jelölt közül SMS-szavazással kiválasztható közönségdíjas 15 millió forinttal lesz gazdagabb. Az anyagi elismerések összértéke így eléri a 265 millió forintot.

A díjazottak várhatóan december 2-án ismét személyesen vehetik át elismeréseiket a Müpában.

Kovács Kati Verpeléten született, Egerben egy gimnáziumi amatőr zenekarban énekelt. 1965-ben a Ki mit tud? győzteseként tűnt fel. A verseny után 1966-ban győzött a táncdalfesztiválon is a Nem leszek a játékszered! című dalával, amelynek szövegét is ő írta.

Az énekesnő 1986-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje 2011-ben tisztikeresztje kitüntetést vehette át. 2014-ben lett Kossuth-díjas „a magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, páratlanul gazdag előadóművészi tevékenységéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként”. 2011-ben Budapest, 2013-ban Eger díszpolgára lett. 2018-ban Kovács Kati kapta az első csillagot Egerben az Egri Csillagok Sétányán.

A Prima Primissima díj célja évről évre, hogy támogassa az egyedi teljesítményt nyújtó tudósokat, kutatókat, oktatókat, alkotókat, művészeket, újságírókat és sportolókat Magyarországon és a határon túl.

Az alapítvány kuratóriuma idén némileg módosította az elismerés kategóriáit, a színház- és filmművészet kategória kiegészült a táncművészettel, a képzőművészet kategória pedig az iparművészettel, emellett a sajtó kategóriát is kiszélesítették: kibővült az ismeretterjesztéssel, hogy az elismerés követhesse a média világának változásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában