Családi nap

2022.11.05. 17:06

Titkos naplót készítettek a Gárdonyi Házban

Családi napot tartottak a Gárdonyi Házban szombaton.

Sz. M. L.

Több program várta az érdeklődőket

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Szombaton a Gárdonyi-házba várták a családokat, ahol különleges, irodalmi szövegekből virágokat hajtogatogattak, titkosnaplót, könyvjelzőket készíttek. Volt titokfejtő és nyomozós játék, kinyitották a Gárdonyi-kuckót is, amelyben a legkisebbek az egyszerűbb torony-kirakóval, az idősebbek pedig a vár korszakait bemutató történelmi puzzle-lal próbálkozhattak. A terepasztalon társasjátékon lehetett újraélni a regény eseményeit, Gergely és Vicuska kalandos életét. A tili-toli játékok és egy különleges asztal Gárdonyi titkosírásának megfejtéséhez vitte közelebb a gyerekeket az egyedi gyártású és esztétikus kivitelezésű mesesámlik, az időről időre felolvasott történetek pedig az író mesék iránti szeretetét idézték számos, szintén egyedi gyártású mesés és novellás kötettel és memóriajátékkal.

– Leginkább azért szerveztük meg a  programot, hogy a Gárdonyi életművet népszerűsítsük, hiszen művei sok olyan üzenetet hordoznak, amellyel a családok megszólíthatóak. A másik célunk, pedig, hogy hétvégi kellemes elfoglaltságot nyújtsunk gyermekeknek és szüleiknek. Éppen ezért olyan feladatokkal készültünk, amelyeket együtt kellett a családoknak végezni. Ilyenkor együtt játszik a család, kicsik és nagyok, s a múzeumi környezetben a közösen szerzett élmény hosszú ideig maradandó lesz – fogalmazott Szalainé Király Júlia, a ház vezetője, a Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa.

Hozzátette, hogy múzeumpedagógiai programok még november végéig lesznek az író egykori otthonában. A Literatúra a Csillagokba program során a legkisebbek Gárdonyi mesevilágába, a nagyobbak pedig írói műhelyébe, legféltettebb titkaiba nyerhetnek betekintést, megismerkedhetnek az Egri csillagok születésének szokatlan körülményeivel.

– Az Eger Vára Baráti Kör pedig december elején ellátogat hozzánk, adventi programot szervezünk melyen kézművességgel, közös énekléssel készülünk az ünnepre. Gárdonyi Gézának ugyani karácsonyi dalai is vannak. Ezen a délutánon szeretnénk együtt lenni azokkal akik egész évben vendégeink voltak – mondta.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában