Idősek otthona

2022.11.13. 10:21

Új módszerrel segítenek az idős betegeken Zaránkon

M. H.

A zaránki idősek otthonában új szolgáltatással próbálnak segíteni azokon a betegeken, akik valamilyen egészségkárosodás miatt nem tudják verbálisan kifejezni magukat. 

Pónya Anett intézményvezető osztotta meg a részleteket lapunkkal. Ő az, aki az augmentatív és alternatív kommunikációs rendszert alkalmazza, ez a beszélt nyelvtől eltérő kifejezési mód, amelynek célja, hogy a kommunikációs és nyelvi akadályozottsággal élő emberek nehézségeit különböző mértékben csökkentsék. Ez lehetővé teszi, hogy a hangzó beszéd sérülése vagy hiánya következtében az egyén képes legyen a kommunikációs szándékát valamilyen módon kifejezni.

– Olyan kommunikációs típus, amely a gesztusokat, a szemmutatást, a hangokat és a szimbólumokra mutatást kombinálja kommunikációként a korlátozott beszédképességű emberek számára. Több területen használják már szerte a világban, demenciában szenvedőknél is – részletezte.

A Zaránki Idősek Otthonában fő cél, hogy minden lakó széleskörű támogatást kapjon egészségi állapotának és igényeinek megfelelően. Az intézményben jelenleg kettő lakó spontán beszédre teljesen képtelen, az ő kommunikációjukat támogatják ezzel az alternatív lehetőséggel. Nem titkolt cél, hogy ezt több hasonló, a térségben ellátást nyújtó intézményben is népszerűsítsék, ezzel is gazdagítva a szakmai anyagot.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában