Készülődés

2022.12.23. 11:54

A dió a karácsony népszerű kelléke

A dió egészséges gyümölcs, amely számos módon felhasználható, sok karácsonyi süteményben is helye van. Heves megyében azonban az utóbbi időben csökkent a termőterület és sajnos a mennyiség is.

T.B.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A karácsony közeledtével a sokak által kedvelt diós sütemények nyomába eredt az Európai Friss Csapat – Az ízek ereje program. Cikkük a bejglibe való csonthéjas, a dió körül forog.

A dió olyan gyümölcs, amely víz helyett sok fehérjét és zsírt tartalmaz. A zsírtartalom túlnyomó többsége telítetlen zsírsavakból áll, amelyek jót tesznek a szívnek, csökkentik a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát. A dió emellett számottevő Omega3-forrás is, aminek köszönhetően még hatékonyabban járulhat hozzá a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. 

Magas antioxidáns-tartalma miatt pedig a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében lehet jelentősége. Ezen kívül tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, az A-, C-, E-, és B-vitaminok mellett magnézium, cink, kalcium, folsav, vas és szelén található benne. Segít a vérképzésben, kiváló szívizomgyengeség ellen, és hozzájárul az immunrendszer maximális működéséhez is. Remek ellenszere a magas vérnyomásnak, fogyasztása segíti a memória működését. Emellett a dió szuper rostforrás, támogatja az agyműködést, és növeli a koncentrációképességet is. Gyermekek számára vérszegénység ellen, valamint a csontnövekedés elősegítésére alkalmazható. Magas kalóriatartalma miatt azonban érdemes figyelni, hogy mennyit eszünk belőle: 100 gramm dió több mint 600 kalóriát tartalmaz. Napi 3-5 dióbél elfogyasztása jót tesz az egészségnek.

Az érett, meg nem tört diótermés akár egy évig is tárolható hűvös, jól szellőző helyen. A tisztított dióbél azonban hajlamos az avasodásra, ezért érdemes vászon- vagy papírzacskóban tárolni, mihamarabb felhasználni, illetve mélyhűtőben tárolni, javasolják.

A dió sokoldalúan felhasználható, leggyakrabban sütemények kedvelt töltelékeként használjuk, de akár leveléből, héjából, dióbélből tea is készülhet. A dió gyógyhatásai így megmaradnak, kifejezetten pirítani azonban nem szabad, mert úgy elveszíti a hatékonyságát, és beltartalmi értékei is csökkennek. Hidegen sajtolt olaja kitűnően passzol salátákhoz, levesekhez, mártásokhoz. A dió nagyszerűen illik a sajtokhoz is, akár nassolni valóként, akár egy vacsora lezárásaként is érdemes így megkóstolni. Igazi különlegesség a cukorszirupban eltett zöld dió vagy éppen a belőle készített zöld dió lekvár, amely például májpástétomokhoz lehet izgalmas kiegészítő. Főzik azonban pálinkának is.

Az ország minden táján termesztenek diót, a KSH szerint 8700 hektárnyi dióültetvény volt az országban, szemben a 2015-ös bő hatezer hektárral, azonban tavaly ennél kevesebb adott termést. A termés mennyisége az utóbbi évek fertőzéseinek, kártevőinek köszönhetően csökkent, a 2015-ös 6700 tonnáról 5950 tonnára. 

A legnagyobb termőterület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, tavaly már majdnem 3800 hektáron voltak ott csonthéjas ültetvények. Régiónk nem tartozik a legnagyobb termőterületek közé, de az 1145 hektárnyi átlagosnak számít. Heves megyében az utóbbi esztendőkben kevesebb diófával találkozni, míg 2015-ben 192 hektáron termesztették a gyümölcsöt, majd 2016-ban már 256 hektáron, addig tavaly már csupán 165 hektárt regisztrált a KSH. Ennél is kevesebb területen volt dióverés, míg hét éve 188 hektáron, hat éve pedig 230 hektáron lehetett összeszedni a lepotyogott gyümölcsöket, addig tavaly már csupán 97 hektáron volt értékelhető termés. Ennek megfelelően a 415, majd 749 tonnányi termésmennyiség is 81 tonnára apadt. A termésátlag volt 2,2, illetve 3,2 tonna is, de ez 2021-ben mindössze 840 kilogramm volt egy hektáron.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában