Madártávlat

2022.12.30. 11:19

A hajdani selypi ipari park szomorú jelene tárul fel a légifelvételeken

Madártávlatból egészen másként festenek a mindennapokban ismerős utcák, házak, természeti adottságok. És az egykor dicső ipari létesítmények is.

Tari Ottó

A ma még viszonylag jó állapotban lévő Zsófia Malom jellegzetes épületei, szemben az egykori Selypi Kinizsi – ma városi sportklub – futballpályájával

Forrás: Szűcs Gábor

A napokban a lokálpatrióta Szűcs Gábor jóvoltából egy sorozat viszonylag új légifelvétel látott napvilágot Selypről. Ahogy az a hasonló fotók esetében megszokott, madártávlatból egészen másként festenek a mindennapokban ismerős utcák, házak, ipari létesítmények és a természeti adottságok.

Igaz ez Lőrinci északi városrészére, a medence névadó településére is, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy míg más lakóövezetek esetében egy-két évtized alatt viszonylag kevés változás tapasztalható, Selypen szinte kézzel fogható a valaha meghatározónak számító ipar gyors és – mint egyik-másik képen látható, eléggé látványos – leépülése. Mindezt színekkel is illusztráltuk: pirossal a volt cementgyár romjait jelöltük (a terület egy része közigazgatásilag Zagyvaszántóhoz tartozik), a kék szín a volt cukorgyár területét mutatja, ahol nagyrészt ugyancsak romok találhatók, a sárga a selypi tó csatolt része, amit mára kerítéssel zárt el a tulajdonos a látogatók és a horgászok elől, a zöld pedig a Selyppel összeépült Zagyvaszántó község.

Színekkel jelöltük az egykori meghatározó létesítmények helyét

Erre a fotóra nem fért rá a Zsófia Malom, ami tudtunkkal végrehajtás alatt áll, s ha nem rendeződik a helyzete, a tapasztalatok alapján az is elképzelhető, hogy a lakóterület kellős közepén újabb patinás ipari örökség válik romhalmazzá.

 

Címkék#ipari park

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában