Új terápia

2022.12.20. 08:30

Ezután feltöltődhetnek a gyöngyösi nyugdíjas otthon lakói a relaxációs szobában

A gyöngyösi Kistérségi Humán Szolgáltató Központ Idősek Bentlakásos Otthonának lakói a múlt héten vehették birtokukba az újonnan kialakított relaxációs szobát.

Szabó István

Az idősek otthona lakói a múlt heti karácsonyi ünnepségükön vehették először birtokba a relaxációs szobát

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A relaxációs szoba ötlete mintegy négy éve fogant meg az otthon dolgozóinak fejében, mondta lapunknak Nagyné Lőrinc Andrea intézményegység-vezető. 

– A lakóink legtöbbjének egy egész élet munkáját, az otthonát kell maga mögött hagyni, mert már nem tudják magukat ellátni. A veszteség érzésével, és az amiatt érzett fájdalommal érkeznek hozzánk, emellett a betegségeik is foglalkoztatják őket. Meg kell szokniuk a helyet is, meg kell találni a hangot a szobatárssal, a közösséggel. Ezeken a nehézségeket igyekszünk fizikálisan és mentálisan enyhíteni. Fontos, hogy megszülessen bennük a döntés, hogy jól akarják itt érezni magukat. Mi ehhez minden tőlünk telhető pluszt megadunk nekik. Az Idősek Otthona Margit Közhasznú Alapítványunk négy éve egy mágneságyat szerzett be a számukra. Akkor jött az ötlet, hogy ezt olyan helyiségben helyezzük el, ahol más szolgáltatásokkal együtt lehet használni. E keringésjavító eszköz alkalmazásához a relaxációs szobában mostantól végre fény- és hangterápia is párosul. A léleknek sokkal felemelőbb, ha nemcsak a fényeket nézzük, de kellemes, nyugtató zene is társul hozzá. Nálunk nagyon sok a demens ellátott, aki mindig jön-megy, vagy éppen csak fekszik az ágyban és néz maga elé. Esetükben alkalmaztuk már a szobáikba bevitt, nyugalmat árasztó láva-, illetve fényváltó lámpákat. Ezt a gyakorlatot most központosítjuk a relaxációs szobába. Ezeket a lakókat is kihozzuk így 20–25 percre a szobájukból. A relaxációs helyiségben nincsenek egyedül az idősek, akár négyen-öten is tudnak egyszerre ellazulni benne. Ez így még egy pluszfoglalkozássá is válik körükben, hiszen maguk is bejöhetnek, ha egy kicsit el akarnak vonulni, fel akarnak töltődni egyedül, nyugalomban – összegezte Nagyné Lőrinc Andrea. 

Az intézményegység-vezető örömmel újságolta, hogy az első két nap tapasztalata nagyon feldobta a dolgozókat is, mert nem gondolták, hogy a szoba ennyire jó hatással lesz az otthon lakóira. 

Nagyné Lőrinc Andrea hozzátette, a céljuk az, hogy minél több szolgáltatást nyújtsanak az idősek lelki nyugalmáért, s hogy érezzék azt, ők fontosnak, és ami itt, az intézményben történik, az róluk és nekik szól.  

Régi emlékeket idéz fel a hangterápiás gép

Nagyné Lőrinc Andrea arról is beszélt, hogy a hangterápiás gép nemcsak zenél, de a legkülönbözőbb hangeffektusokra is képes. Tudja utánozni az eső hangját, a patak csobogását, a madárcsicsergést. Segítségével a foglalkozások része lesz az is, hogy ki milyen zajokat ismer fel.  Ez javíthatja a lakók mentális állapotát, mert gondolkodásra, a régi emlékek felidézésére készteti őket. A jövőben illatterápiát is terveznek a relaxációs szobába, de ahhoz még csak egy gépet vettek. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában