Bűnmegelőzés

2022.12.10. 10:46

Figyeljünk jobban vásárláskor az értékeinkre! Erre kér mindenkit a rendőrség

Közeleg a karácsony, mindenki fokozott izgalommal készül az ünnepekre, könnyű megfeledkezni az elővigyázatosságról.

B. K.

Vigyázzunk értékeinkre, mert könnyen eltűnhet a táskánkból

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Jelentősen csökkenthető azonban az áldozattá válás kockázata a legalapvetőbb óvintézkedések betartásával. Erre figyelmeztet a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya, s néhány tippet is ajánlanak. 

A tolvajok szempontjából ideális minden olyan helyszín, ahol egyszerre sokan tartózkodnak és nem feltűnő, ha valaki túl közel kerül a másik emberhez, esetleg véletlenül hozzá is ér. Fokozottan veszélyeztetett helyek ilyen szempontból a bevásárlóközpontok, helyi járatú buszok, az autóbuszpályaudvar, a vasútállomás, a piac, a vásár. Figyeljenek fokozottan, ha tömegben tartózkodnak, utaznak!
A pénzt, bankkártyát, iratokat olyan helyen tárolják, ahová a tolvaj nem tud észrevétlenül hozzáférni, például kabát belső zsebében, vagy ha ez kézitáska, azt tartsák mindig zárva, tömegben lehetőség szerint szorítsák a karjuk alá, érintetlenségét többször ellenőrizzék. Soha ne tegyenek pénztárcát, kézitáskát, autóstáskát a bevásárlókocsiba, a kosár vagy a bevásárló táska tetejére!

Fontos szabály, hogy csak annyi pénzt vigyenek magukkal, amennyi feltétlenül szükséges! Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyék le a pénztárcát vagy kézitáskát a pultra! Az áru próbálásakor se hagyják csomagjaikat, télikabátjukat őrizetlenül! Mindig csak annyi csomagot vigyenek magukkal, amennyire képesek odafigyelni!

Azt a tanácsot is érdemes a saját érdekében megfogadni, hogy a PIN-kódot ne írják rá a bankkártyára és ne tárolják a kártyával együtt! Ha a kódot nem tudják megjegyezni, akkor olyan helyre írják fel, ami a kártyával együtt nem tűnhet el! Amennyiben „megszabadították” a bankkártyájától, azonnal tiltassa le azt! A kártyára hasznos lépés a pénzintézettel korlátozást tetetni, amellyel limitálni lehet legalább a napi felhasználást
A vásárokon, bevásárlóközpontok környékén, egyéb helyszíneken kéregetőkről értesítsék a rendőrséget!
 

Ha tetten érik a zsebtolvajt, hangosan kérjék az emberek segítségét, és azonnal hívják a rendőrséget az ingyenes hívható 112-es segélyszámon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában