Elővigyázatosság

2022.12.05. 17:30

Ideje elzárni a kerti csapokat, akár milliós kárunk is keletkezhet

A megyénkben szolgáltató víziközmű társaságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a fagyok közeledtével zárjuk el a kerti csapokat. Nagy károktól óvhatjuk meg magunkat.

Barta Katalin

Vízóra ellenőrzés/Illusztráció

Forrás: Balogh Ákos/Veszprém Megyei Napló

Az elkövetkező napokban hajnalonta sok helyen fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet megyénkben. Ideje a kerti csapokat elzárni. Erre figyelmeztetnek a megyénkben szolgáltató víziközmű társaságok. 

Az Északmagyarországi Regionális Vízmű Zrt. (ÉRV Zrt.) és a Heves Megyei Vízmű Zrt. felhívásukban arra is ki kitérnek, hogyan védjük az ivóvízmérőinket és a vízvezetékeinket a fagykárok ellen. Azt írják, a fagyok beköszöntével érdemes idejében megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező ivóvízmérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit.

A társaság utal arra is, hogy a vízvezetékek és az ivóvízmérők fagy elleni védelme a belső hálózaton a felhasználók feladata. A megrongálódott ivóvízmérő javításának, pótlásának teljes költségét a felhasználó köteles a szolgáltatónak megtéríteni. Fokozott elővigyázatossággal a károk és a bosszúságok elkerülhetők.

 

A következőkre figyeljünk oda!

 

  • Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy nincs-e víz az aknában, ellenőrizzük az aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását. Ügyeljünk rá, hogy ha az ivóvízmérő-akna fedele zsanéros, mindig lehajtott állapotban legyen. A helytelenül visszarakott aknafedlap balesetveszélyes, valamint a beáramló hideg levegő az ivóvízmérő elfagyását okozhatja.
  • A fedlap belső felületét az akna nyílásánál megfelelő szigeteléssel – például – hungarocellel lássuk el, a szigetelés az akna mennyezetére is javasolt.
  • Az ivóvízmérő műanyag fedelét tartsuk lehajtott állapotban az elfagyás elkerülése érdekében. Ha az ivóvízmérő, illetve a csövek a talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, ajánlatos külön hőszigetelésről gondoskodnunk. A hó szintén védelmet nyújt, ezért csak az ivóvízmérő-leolvasás, ellenőrzés előtt célszerű az aknáról ellapátolni a havat.
  • Nem csak az aknákban, hanem a pincékben is ki vannak téve a fagyveszélynek az ivóvízmérők.
  • Ebben az esetben mindenképp ügyeljünk arra, hogy a téli hónapokra bezárjuk az ablakokat, illetve ahol kell, kicseréljük a törött üveget.
  • A lakótelepi házakban az épület összes vízfogyasztást mérő szerkezetet legtöbbször a közműalagút és a folyosó mellett kialakított tároló helyiségben szerelik fel. Az ivóvízmérő fagy elleni védelme a lakóközösség feladata. Az épületen belüli vezetékek, illetve szerelvények esetében győződjünk meg a helyiség nyílászáróinak épségéről!
  • Ha a falban levő vezetékben keletkezett a hideg hatására jégdugó, nem folyik a víz a csapból, mivel az elzárja a víz útját. Ha a csövet nem repesztette szét a jég, házilag is orvosolni lehet a problémát.
  • Ilyenkor a helyiség folyamatos felfűtése jelenti a megoldást.
  • A lakatlan ingatlanoknál vagy a falakon kívül lévő, illetve nem kellően szigetelt vízvezetékek, kerti csapok esetén az ivóvízmérő és a felhasználói vízhálózat víztelenítését feltétlenül el kell végeznünk. A víztelenítéskor ügyeljünk a víztelenítendő csőszakasz előtti elzáró szerelvény cseppmentes elzárására, és erről minden esetben győződjünk meg, ellenkező esetben egész télen szivároghat a víz.
  • Tavasszal, a tartós fagyok elmúltával mindenképpen célszerű alaposabban megvizsgálnunk az ivóvízmérő-akna állapotát, különösen a hétvégi házakban. A kerti csapokat csak akkor ajánlatos majd üzembe helyezni, amikor már nem várhatóak fagyos éjszakák, hiszen a hideg jelentősen károsíthatja a szerkezeteket.

Így teszteld a vízhálózatot! A vízművek szakemberei gyors és egyszerű technikát javasolnak az állapotellenőrzésre és a hálózat tesztelésére. Zárjuk el gondosan valamennyi vízvételi hely kifolyószerelvényét és nézzük meg a vízmérőt. Ha a legkisebb csillagkerék mégis folyamatosan pörög, valahol szivárgás lehet a hálózaton, ezért érdemes szakemberrel átnézetni a rendszert. Keressük meg a baj forrását és javíttassuk meg a hibás szerelvényt vagy vezetéket, emellett ajánlatos legalább havonta egy alkalommal ellenőriznünk a hálózatot és a vízmérőt. Probléma esetén az ÉRV Zrt. munkatársa készséggel állnak rendelkezésre a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-22-42-42/ 1-es mellék), vagy e-mailen ([email protected]). A Heves Megyei Vízmű Zrt. ügyfélszolgálatain, illetve a 36/412-126-os telefonon lehet a hibát jelezni. 

 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában