Közlekedés

2022.12.14. 11:30

Intercity: nem csak Hatvan, hanem egész Észak-Magyarország közelebb került a fővároshoz

December 11-étől, az új vasúti menetrend életbe lépésétől immár Intercity (IC) vonatokkal is közlekedhetnek a MÁV utasai Hatvanból és Hatvanba.

Tari Ottó

Ennek eredményeként közvetlenül és gyorsabban elérhető Miskolc, Nyíregyháza, Debrecen, Kassa és Sátoraljaújhely, valamint a másik irányban Budapest is. A fővárosba az út az új szolgáltatással 50 percre rövidült. Ezek mellett Nógrád megye is jól járt.

Horváth Zsolt, az InterCity vonatokat Hatvanba elnevezésű Facebook-csoport – amely évek óta küzd a távolsági szerelvények megállásáért – koordinátora szerint több száz embert érint a változás. Egyrészt reggeltől estig járó IC szolgáltatást kapnak mindkét irányba, másfelől pedig ezek mellett két InterRégió vonatot is hadrendbe állítottak, tehát óránkét három vonat vehető igénybe. Elmondta, hogy a vonatokon és autóbuszokon egyaránt érvényes Közös bérletekkel is lehet utazni a Budapest-Gödöllő-Hatvan vasútvonal mentén, így nem kell külön bérletet váltani erre a szakaszra.

A Facebookon szerveződött mozgalom üdvözölte a változást.

- Két perc megállás a vonatnak, sok perces időmegtakarítás az utasoknak! - ezzel a mottóval indították a hetet. - Ez már nem csak ígéret, hanem maga a valóság – adtak hangot elégedettségüknek. – Az ország legerősebb utasösszefogása beérett! - összegezték.

Mint korábban megírtuk, több évvel ezelőtt az Intercity vonatokat Hatvanba elnevezéssel létrejött Facebook-közösség különféle eszközökkel – egyebek mellett petíciókkal, aláírásgyűjtéssel – kívánta elérni, hogy az IC szerelvények álljanak meg a településen. Törekvésükhöz csatlakozott Horváth Richárd hatvani polgármester is.

Mostantól az összes 80-as számú vonalon közlekedő InterCity járat használható hatvani fel- és leszállással helyjegy igénybevétele nélkül, tehát adott távra ugyanannyiért, mint az InterRégió vonatok – írták bejegyzésükben, s felsorolták a korábbiakkal szembeni előnyöket is. Ezek szerint füzesabonyi átszállás helyett már Borsod, Zemplén mellett a Nyírség, a Hajdúság és a Felvidék átszállás nélkül elérhető. A vámosgyörki átszállás helyett Gyöngyösig lehet utazni egyhuzamban. Megszűnik az egyórás várakozás a Keletiben, ha valaki lekési a hazafelé tartó InterRégiót, hiszen egész óra 25 perckor felszáll valamelyik IC-re, ekkor az első megálló Hatvan. Továbbá a Mátra nyugati kapuja, Szurdokpüspöki a korábbi több, mint másfél óra helyett egy és negyed óra alatt elérhető lesz Budapestről a túrázók számára.

A mostani változással a nógrádiak is jól járnak, hiszen a megyeszékhely, Salgótarján az IC csatlakozások révén 25 perccel közelebb kerül Budapesthez. Az már kellemetlenebb hír – s ez a megyénkben élőket is érinti –, hogy a Hatvan-Salgótarján vonalon a Mátravidéki Erőműnél immár nem állnak meg a szerelvények. A tapasztalatok szerint az ottani vasútállomást az elmúlt években javarészt pangás jellemezte, az egyébként is távolabb lévő lakótelepen élők szívesebben utaznak autóbusszal, ami a településrész központjában is megáll. A közösségi platformokon olvasható bejegyzések szerint azonban az erőműiek közül nem mindenki ért egyet a változással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában