Restaurálás

2022.12.29. 17:00

Megfiatalodott Az egri csillagok: annyira jól néz ki, simán letagadhatna néhány évtizedet

Elhiszed, hogy Az egri csillagok fénye elhomályosíthat egy görög művészt? Most megtörtént, és meg is mutatjuk!

F. V. E.

Forrás: Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár/Facebook

Izgalmas találóskérdést tettek fel a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár munkatársai. 

– Milyen az, amikor Az egri csillagok elhomályosítja a görögöt? 

A válasz a képekből is kiderül, de itt van hozzá a teljes magyarázat.

Nemrégiben a Szépművészeti Múzeumban találkoztak megyeszékhelyünk könyvtárának helyismereti gyűjteményének munkatársai, valamint Csuzi Enikő, könyv- és papírrestaurátor. 

– A meglehetősen viharvert és szakadozott 1901-es első kiadású Az egri csillagok könyvünket átadtuk egy kis ráncfelvarrásra Csuzi Enikőnek és férjének, Takács Györgynek. A restaurálás nagyon jól sikerült, mintha új életre keltek volna a korábban sárga, szakadozott és hiányos lapok. Nem beszélve a kötésről! Annyira jól néz ki, hogy simán letagadhatna néhány évtizedet a könyv, pedig 2023. január 31-én lesz 122 éves – ismertették a könyvtárosok. 

A tervek szerint jövőre Egerben is bemutatják, mit rejtett a régi kötés, s hogy hogyan lehet egy ilyen régi könyvet restaurálni.

A fotókon is látszik Az egri csillagok gyönyörű kötete, mely a háttérben látható, El Greco képét homályosítja el. A művész görög származású, mégis minden idők egyik legjelentősebb spanyol festőjeként vált ismertté. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában