Zene

2022.12.13. 08:00

Nem egyeztettek velük az újévi koncertről, ez felkorbácsolta a kedélyeket az egri szimfonikusoknál

A napokban derült ki, hogy az Egri Szimfonikus Zenekar hosszú évek óta most először nem lép fel a hagyományosnak számító egri Újévi Koncerten a Gárdonyi Géza Színházban.

F. V. E.

Az Egri Szimfonikus Zenekar kiállt a karnagy mellett

Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

Ahogy arról már beszámoltunk, az Egri Szimfonikus Zenekar közleményt adott ki, melyben közölte, ilyen körülmények között nem tudják vállalni a fellépést.

Kíváncsiak voltunk, pontosan mi áll a dolog hátterében, ezért megkérdeztük mindkét felet, az Egri Szimfonikus Zenekart és az Agria Játékok Nonprofit Kft.-t is. 

A karmester, Szabó Sipos Máté portálunknak elmondta, az egri Újévi Koncerteket több, mint 25 éve az Agria Játékok Kft.-vel szoros együttműködésben  valósították meg. 

– Karmestereként az én feladatom volt a programok összeállítása, valamint az ezzel kapcsolatos szakmai kérdések eldöntése. Ez a gyakorlat és ez a harmonikus együttműködés eredményezte a koncertek máig tartó népszerűségét és sikerét. Idén azonban mindez váratlan fordulatot vett – közölte a szimfonikusok karmestere.

Mint mondja, a koncertek meghirdetésére a zenekarral és a vele való előzetes egyeztetés nélkül került sor. A fellépő művészekről maga is csak a plakátról értesült, majd e-mailben kapott egy már kész műsortervet, melynek több tartalmi elemével nem értett egyet.

– Mindezek ellenére hajlandó lettem volna megállapodásra jutni a koncert és a város érdekében, de egy bizonyos ponton túl úgy éreztem, ilyen előzmények és körülmények között  nem tudom és nem kívánom vállalni a fellépést. A kialakult méltatlan helyzet a zenekarban is felkorbácsolta a kedélyeket, így végül testületileg ők is visszamondták a felkérést. Nem volt könnyű 26 év után ilyen döntéseket hozni. Nagyon sajnáljuk a történteket – tette hozzá Szabó Sipos Máté.

Az Agria Játékok Nonprofit Kft. vezetése is megosztotta portálunkkal álláspontját. 

Arról tájékoztattak, hogy többszöri egyeztetés után sem sikerült közös megállapodásra jutniuk Szabó Sipos Máté karmesterrel az idei újévi koncert műsor összeállításával és szellemiségével kapcsolatban, amit ezúton is nagyon sajnálnak.

– Az Egri Szimfonikus Zenekar tagjai, a több évtizedes múltra való tekintettel, szolidárisan kitartottak a karmester úr döntése mellett, amit mi nagyra értékelünk és megértünk. Így hívtuk meg a karmester által javasolt Dunakeszi Szimfonikus Zenekart, Farkas Pál karnagy vezetésével, s a felkérésünket elvállalták. Szívből sajnáljuk a történteket, az Egri Szimfonikus Zenekar további koncertjeihez, munkájához sok sikert kívánunk – közölte a Agria Játékok vezetése. Hozzátették, mindenkit várnak a január elsejei koncertre, hogy együtt köszönthessék az új esztendőt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában