Kísérlet

2022.12.18. 13:05

Sertésvesét is boncoltak az egri dobósok

Versenyt is rendeztek, a legügyesebbeket jutalmazták.

M. H.

Kísérleteztek a diákok

Forrás: Egri Dobó István Gimnázium/Facebook

Nagy érdeklődés követte a Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) idei utolsó, december 9-ei foglalkozását az egri Dobó István Gimnáziumban, amelynek témája az ember kiválasztó szervrendszerének megismerése volt – tudatta dr. Veresné Kis Krisztina, NTA vezető tanár az iskola közösségi oldalán. A kiválasztó működés anatómiai felépítésének és működésének ismétlése után sertésvesét boncoltak. A külső jegyek, belső szerkezet tanulmányozása után a vesetestecskék működése, a szűrlet képződése és a vizelet összetételének megbeszélésére került sor.

A tanulók kémiai kísérletekkel egészséges és kóros vizeletben előforduló ionokat, vegyületeket mutattak ki (például klorid-ion, foszfát-ion, cukor, fehérje), miközben megbeszélték, hogy milyen anyagok jelenléte, milyen betegségre utalhat. Végül egy versenyre került sor. A csoportok hat ismeretlen vizeletmintát (sárgára festett oldatot) kaptak és meg kellett határozniuk, hogy melyik lehet desztillált víz, sós víz, normál vizelet, éhező vizelet, hólyaghurutos és gyulladásos vizelet, cukorbeteg vizelet. A legügyesebb csoportok jutalmat kaptak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában