Környezetvédelem

2022.12.05. 10:36

Védik a környezetet, összegyűjtik mostantól a használt étolajat Ivádon is

B. K.

Étolajgyűjtő Ivádon

Forrás: Ivád községi önkormányzat/Facebook

Ivádon, a saját csomagolásába – flakonjába – visszaöntve, lezárva elhelyezhető a használt étolaj a könyvtár előtti gyűjtőbe. Az önkormányzat vezetése arra kéri a lakosokat, hogy óvják együtt környezetüket.

Ismert tény, hogy a a legtöbb háztartásban problémát okoz a használt étolaj kezelése. Veszélyes anyagról van szó, amely a külvilágba kerülve komoly fenyegetést jelent, különösképpen élővizeinkre és az ivóvízre nézve. A talajba kerülve nagyon nehezen bomlik le. Egy csepp olaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet.

A többszöri sütéssel a sütőolajban elváltozások jönnek létre, az étolaj elfárad, elhasználódik, elkoszolódik, s ennek következtében a zsiradék előbb-utóbb alkalmatlanná válik a további fogyasztásra, sőt betegségek kialakulásához vezethet.
A fentiek miatt rendkívül fontos a használt étolaj újrahasznosítása, ezt segíti a CseppetSem program is, amelyhez a faluban is csatlakoztak. 

Arra kérnek mindenkit, ne öntse ki a talajra, a vécébe, ne etesse meg az állatokkal, hanem használják az új gyűjtőedényt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában