Baba-mama

2023.01.24. 09:10

A várandósságról és az otthonszülésről is beszélgettek az egri Méhvirág Központ nyílt napján

Nyílt napot tartott a múlt hét végén az egri Méhvirág Központ és Anyamenedék.

F. V. E.

Az otthonszülés módszereiről is tájékoztatást kaptak a résztvevők

Forrás: HEOL

Az egész napos ingyenes programra gyermeket tervező párok, várandósok és kisgyermekes édesanyák szép számmal érkeztek. Az otthonszüléseknek is helyszínt biztosító lakásban egyebek között hangfürdővel, tornával, valamint ismeretterjesztő előadásokkal, tea melletti beszélgetőkörrel és méhgyógyító szertartással várták az érdeklődőket.

Rozgics-Kiss Anita, a Méhvirág Központ háziasszonya, szülésfelkészítő és szüléskísérő dúla portálunknak elmondta, a nyílt nap célja az volt, hogy széles körű tájékoztatással segítsék a családokat a döntések meghozatalában, s megismertessék őket azzal, amit a Méhvirág képvisel Egerben.

A szakemberek a női egészségtől kezdve a foganáson át a gyermekvárásig, a szülés-születés folyamatáig, valamint az újszülött és gyermekgondozás, hordozás témaköréhez kapcsolódó témákkal is várták a látogatókat. 

– Szabó Petra hangtálterapeuta kismamáknak szóló, igazi testi-lelki kényeztetést jelentő hangfürdőjével kezdődött a nap. Szarka Mária gyógytornász, fizioterapeuta a női egészség jegyében tartott intimtornát, a gyermekes anyáknak pedig szülés utáni regenerációt. Eközben a várandósok a Méhvirág másik termében Kovács Katalin dúlával és velem teázhattak, feltehették kérdéseiket a várandóssággal és a szüléssel kapcsolatban, s beszélgettünk a szülészeti ellátás tapasztalatairól is – ismertette Rozgics-Kiss Anita.

A szülőpárok bemutató babán gyakorolhatták az újszülött helyes tartását, a pelenkázást, és információkat szerezhettek a mosható pelenkákról is. Emellett Zámbori Józsefné Tarjáni Aliz baba- és gyermekhordozási tanácsadó különböző kendőkkel és hordozóeszközökkel ismertette meg az anyákat és babákat, valamint saját eszközeik helyes használatában is segített nekik.

A párok informálódhattak az intézeten kívüli szülés törvényi hátteréről, előnyeiről, s a hozzá kapcsolódó tévhitekről is szó esett. 

– A szülés különleges utazás testünk és lelkünk ismeretlen, ritkán látogatható vidékeire. Amit erről az útról magunkkal hozunk, egy életen át kísérni fog minket, beleivódik testi-lelki-genetikai emlékezetünkbe. A szülés-születés minősége egy életre kihat az édesanyára és a gyermekére, valamint a köztük lévő kapcsolat és kötődés minőségére is. Ezt ma már nem csupán kutatásokból tudjuk, hanem egyre több nő, anya érzi a saját bőrén is. Ezért nagyon fontos a kellő, széleskörű tájékoztatás, hogy a szülőpárok tisztában legyenek a lehetőségeikkel, és kellő információk birtokában hozhassanak felelős döntéseket – hangsúlyozta Rozgics-Kiss Anita.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában