Elfeledett magyar örökségek

2023.01.05. 17:26

Amerikában élő, magyar cserkészekről forgatott az egykori egri főiskolás + videó

Külföldön élő magyarokat mutatnak be a lelkes fiatalok.

F. V. E.

Horváth Erika a Mokka stúdiójában

Forrás: TV2

A Hungarikumokkal a világ körül csapata legutóbb másfél hónapon át kutatott Amerikában az elfeledett magyar örökségek után – derül ki a Mokka felvételéből. 

Az egri Eszterházy Károly Főiskolán végzett Horváth Erika szerkesztőként és vágóként működött közre a műsor új évadában, melynek első része január 7-én lesz látható a TV2-n. 

A felvételből kiderül, az alapötletet az adta a produkcióhoz, hogy a lelkes fiatalok úgy gondolják, rengeteg minden van a határainkon túl, amikre büszkék lehetnénk, de idáig keveset lehetett hallani róluk. Ezeket kívánják bemutatni a magyar közönségnek. 

– Az egyik legkiemelkedőbb a clevelandi cserkészek közössége. Rendkívül tiszteletre méltó, ahogy ápolják a magyar hagyományokat – emelte ki Horváth Erika. A csapat ellátogatott a cserkészek egyik eseményére, megismerték őket, és az ő külhoni törekvéseiket is megmutatják majd műsorukban. 

Horváth Erika a TV2-nek elmondta, az új évad egyik legfontosabb kérdésköre, hogy hogyan tudják megőrizni külföldön a magyarságukat az emberek, s hogyan éltetik az anyanyelvüket. Vannak, akik kevésbé, mások büszkén vállalják hovatartozásukat. Olyannal is találkoztak, aki hetedik generációs magyar, és még mindig beszéli a nyelvet, pedig nincs már kapcsolata hazánkkal, de olyan emberről is tudnak, aki a húszas éveiben ment ki Amerikába, és a gyerekei nem tudnak magyarul. 

Meruk Marcell rendező, kreatív producer a Mokka műsorában elmondta, az emberek azt gondolhatnák, könnyű dolguk van külföldön, hiszen magyarként magyarokkal forgatnak, azonban megkeresni ezeket a családokat, s a lakhelyükön bepillantást nyerni az életükbe nem egyszerű, sok kutatómunkát igényel. Ahogy az előző évad véget ért, máris kezdték szervezni a következőt, rengeteg munkájuk van az új évadban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában