Hoppá

2023.01.05. 15:18

Bezárják a Katona téri parkolóházat, ha a polgármester nem írja alá a szerződést

Az Evat jövő héten szerdán bezárja az épületet, mert évek óta szerződés nélkül működtetik. Ha Mirkóczki Ádám nem szignóz, reggel kilencig el kell vinni az autókat.

Szabadi Martina Laura

Bezárhat a parkolóház

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

File Sándor, az Evat Zrt. igazgatóságának elnöke és Szűcs Tamás vezérigazgató csütörtökön sajtótájékoztatón bejelentette, ha nem írja alá Mirkóczki Ádám polgármester az üzemeltetési szerződést, akkor jövő hét szerdán bezárják a Katona téri parkolóházat.

–  Fordulóponthoz kell érkezzen a Katona téri parkolóház ügye. Az immár közel 3 éve rendezetlen körülményeket az EVAT Igazgatósága tavaly december 31-i határidővel kívánta rendezni. Sajnos minden szakmai és jogi előkészítés ellenére nem sikerült. Az igazgatóság legfrissebb döntésében január 10-i határidővel kérte ismételten Mirkóczki Ádám polgármestert, az üzemeltetési szerződés aláírására. Amennyiben erre továbbra sem kerül sor, tekintettel a közel 3 éve tartó jogszerűtlen, szerződés nélküli üzemeltetésre és abból fakadó baleseti vagy anyagi kár viselésének teljes kockázatára, valamint a társaságot érintő jelentős anyagi veszteségre, az EVAT Zrt. továbbiakban nem folytathatja a Katona István téri parkolóház üzemeltetését. A parkolóház tulajdonosának egyidejű értesítése mellett  január 11-én bezárja az ingatlant – jelentette be File Sándor. Hozzátette, az épület és annak berendezései, felszerelési tárgyainak vagyonvédelme, illetve a szükséges intézkedések biztosítása érdekében további 30 napon keresztül biztosítja az ingatlan őrzés-védelmét. 

– Hangsúlyozom a döntésre a fennálló körülmények kényszerítenek mindet. A végsőkig elkötelezettek vagyunk a jogszerű, szabályos biztonságos és gazdaságos működtetés mellett. Amennyiben a közgyűlési döntésnek megfelelő üzemeltetési szerződés aláírásra kerül, zavartalanul folytatódik a parkolóház működése – mondta. 

Mint ahogy arról már beszámoltunk, még tavaly nyáron döntött a közgyűlés arról, hogy szerződést írjon alá az önkormányzat a tulajdonos Agria Parkoló Kft.-vel, havi 3,9 millió forintos bérlésre. Mint ismert a parkolást az Evat üzemelteti, az önkormányzat pedig megtéríti a költséget.

– A magántulajdonban lévő Katona téri parkolóház szerződése 2020. áprilisban lejárt az ingatlan tulajdonosa és az EVAT Zrt.
között, a parkolóház üzemeltetésére vonatkozó megállapodás. Innentől az EVAT Zrt. korábbi vezetése bármiféle megállapodás és jogcím nélkül folytatta az ingatlan üzemeltetését, melynek során közel 200 millió forint használati díjat fizetett ki. Ennek finanszírozását az önkormányzat az általa meg nem kötött
megállapodás hiányára hivatkozva megtagadta – tette hozzá File Sándor. Kiemelte, Szűcs Tamás munkája kezdetén, 2022. nyarán kezdődött az a folyamat, amely most úgy tűnik negatívan ér véget. 

– Az önkormányzat és a polgármester kötelezettsége lett volna, hogy vagy megvásárolja 2020-ban amikor erre lehetőség volt, vagy tovább bérelje az ingatlant. Hosszú hónapok óta folyamatos egyeztetésben vagyunk a tulajdonossal, hogy a parkolóház tovább tudjon működni. A bonyolult jogi helyzet ellenére, lett volna lehetőség a kialakult helyzet megnyugtató rendezésre, az ehhez szükséges szabályos, törvényes közgyűlési döntések meg is születettek, illetve az ingatlan tulajdonosával folytatott egyeztetések eredményesen zárultak, a havi bérleti díj összegét, a korábbi 6 millió forintról sikerült leszorítani.  Az EVAT Zrt a parkolóház üzemeltetésének ügyét számos esetben tárgyalta, melyre minden esetben küldtünk meghívót az önkormányzat részére is, de egyetlen esetben sem jött el a polgármester. Többször kértük az ügy közgyűlés elé terjesztését, amely megkeresésekre még csak választ sem kaptunk, illetve a polgármester nem volt hajlandó napirendre sem venni az ügyet, a képviselő testület tagjait kerestük meg, így született döntés. A polgármester mint több más esetben, ezen ügyben is vétót emelt, így október 10.-én ismételt közgyűlés rendelte el a végrehajtást. Sajnálatosan az azóta eltelt időben kifogásokra hivatkozva nem írta alá az előkészített megállapodást. A tavaly decemberben lezajlott, 2023. évi költségvetési egyeztetésen, polgármester szóban is kifejtette, hogy nem ért egyet a közgyűlési határozatban foglaltakkal, és nem fogja aláírni a megállapodást. Mostanra eljutottunk odáig, hogy sajnos ennek hiányában a parkolóház be kell, hogy zárjon – szögezte le. 

Amennyiben valóban bezárják az épületet akkor kérik az autótulajdonosokat, hogy január 11-én 9 óráig a gépjárműveket távolítsák el onnan, mivel az lezárást követően a bent maradt autókat csak külön egyeztetés után lesz lehetőségük kihozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában