Sajtótájékoztató

2022.09.26. 18:54

Hamarosan kevesebbe kerülhet Egernek a Katona téri parkolóház

A Fidesz-frakció azt javasolja, hogy jelöljenek ki biztosokat az elkerülő út ügyében. Csetneki Attila szerint le kell faragni a volán kompenzációját.

Sz. M. L.

Az egri Fidesz-frakció

Forrás: Nemes Róbert

– Immár második alkalommal dolgoztunk a növekvő energiaárak okozta problémák megoldásán az intézményvezetőkkel. Mirkóczki Ádám polgármester arra kérte, hogy a csütörtöki közgyűlésen tűzzék napirendre a bizottság előterjesztését is, ám ez szándékosan vagy figyelmetlenségből nem valósult meg. Minczér Gábor alpolgármester viszont személyesen is jelen volt, elismerte a bizottság munkáját – mondta az Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottság hétfői ülése után sajtótájékoztatón Juhász Ádám (Fidesz-KDNP), a bizottság elnöke. Kiemelte, hogy a bizottság megállapította, jelenleg fizetésképtelenség, csőd, nem fenyegeti az intézményeket. Hozzátette, az intézménybezárások terve nem volt megalapozott.

– Az intézmények vezetői pontos kimutatásokat készítettek, a két uszoda nyitvatartása 37 millió forint költség a téli időszakban, viszont a bezárás 60,8 millió forint hiányt jelent. Már két ülés után is konkrét határozati javaslatokat, megoldási intézkedéseket tudunk megfogalmazni – részletezte az eredményeket Juhász Ádám.

Orosz Lászlóné a Hajdúhegyen közlekedő buszjáratok ügyéről is beszélt, amely szintén a közgyűlés elé kerül. Mint ahogy arról már beszámoltunk, szeretné ha a 7A járatok egészen a Felsőváros végéig közlekednének reggelente és délután.

– A másik előterjesztés csak közvetve érinti a körzetem. Az Egert elkerülő úttal kapcsolatban nyílt levéllel kerestek meg minket az egriek, hogy tegyünk meg mindent az érdekérvényesítésükért. Javaslom, hogy két tanácsnokot bízzon meg a közgyűlés, hogy ők Keresztes Zoltán (Momentum) és Oroján Sándor (Fidesz) lennének. Előbbi a lakossággal tartaná a kapcsolatot, utóbbi a szakmai szervezetekkel, a beruházóval – ismertette.

Dr. Csetneki Attila tapasztalatai szerint a bizottság működésének hála az elmúlt két hétben több információt kapott az önkormányzat és a képviselők mint az elmúlt hónapokban, az intézménybezárások pedig csak végső eszközként jöhetnek szóba. 

– A Volánbusz Zrt. kompenzációs igénye is napirendre kerül a közgyűlésen, majdnem 600 millió forint, ez egy hatalmas összeg. A korábbi városvezetés keményen tárgyalt a céggel, hogy lefaragja a kompenzációs igényt, javaslom tegyük mi is ezt, hiszen minden millió számít – szögezte le.

Kovács Cs. Tamás a sporttámogatások kiutalásáról beszélt, mint mondta: a szervezetek nagy része még nem kapta meg az idei támogatást, miközben a belügyminisztériumi támogatással ez év végéig el kell számolniuk. 

– Az Eger Termál Kft. energetikai korszerűsítési csomagot szeretne megvalósítani a Modern Városok Programon keresztül. Átdolgoznák az eredeti tervet, ebben pedig szerepelne például Bitskey uszoda nyílászárói és a Bárány uszoda korszerűsítése, valamint a nyitott uszoda sátras fedése – közölte.

Bódi Zsolt beszámolója szerint Felnémeten lakossági fórumot tartottak, ahol a buszközlekedés volt az egyik legfontosabb téma, több kérdést feltettek, amire a busztársaság szeptemberben ígért választ, ám eddig semmilyen információt nem kaptak. Arról is beszélt, hogy fontos lenne a menetrend átdolgozása.

– Szomorúan vettem tudomásul, hogy a lakossági fórumon nem képviseltette magát az önkormányzat, sem szakirodái. Az is nyugtalanító, hogy a felnémeti út- és járdafelújítások nem kezdődtek még el. Addig kell várnunk míg baleset nem történik? – kérdezte.

Oroján Sándor kiemelte, az elkerülő nyomvonalát a lehető legjobbra kell faragni, hiszen az a város életét évtizedekre meghatározza majd. 
– Végre rendezni kellene a Katona téri parkolóház ügyét is, amely a Bajnai-kormány öröksége. Az nem állapot, hogy havonta hatmillió forintért bérli az önkormányzat.

Mirkóczki Ádám polgármester azt állította, hogy a tulajdonos nem tárgyalt vele, ám kiderült, ez nem igaz, a tulajdonos nem kapott választ a polgármestertől. Az EVAT új vezetése tárgyalásokat kezdeményezett. Így ha a közgyűlés is úgy dönt, a jövőben már csak 3,9 millió forintba kerül havonta a parkolóház bérlése – közölte Oroján Sándor. A Városfejlesztési Kft. ügyéről is beszélt. Arról is szólt, hogy az Agria Tiszk és az Arnault Pasa fürdője beolvad az Eger Termálba, ami vélhetően átláthatóságot, spórolási lehetőséget hoz magával.

– Útfelújítások során értelmetlen terelések, fejetlenség a beruházások körül. Ez jellemzi mostanában a várost, hiszen a céget, Városfejlesztési Kft.-t kivéreztette a mostani városvezetés. A vezetője Mirkóczki Ádám embere. A napelempark projekt visszaadása is ennek az eredménye részben. A céget helyre kell állítani, új vezetőt kell választani, hogy ne csússzanak a beruházások, hanem rendben megvalósuljanak – részletezte.

Kérdésre elárulta azt is, hogy a Senator-házat az EVAT kezelésébe kellene adni véleményük szerint, de erről még nincs döntés. Egy biztos, a Senator-ház eladása nem valósulhat meg soha.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában