Energiavészhelyzet

2022.09.19. 19:50

Attól tart az egri szociális szolgáltató, hogy nő majd a költségük, mert többen kérnek ellátást + fotók

Megalakult az Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottság. Van, aki megfontolná a négynapos munkahét vagy a homeoffice bevezetését, de a bezárás szinte mindenhol bevételkieséssel jár, így nem spórolnának vele.

Sz. M. L.

Fontos témákat vitattak meg az ülésen, a jövő héten pedig újra összeülnek

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Az Energia Veszélyhelyzeti Ideiglenes Bizottságot a közgyűlés a Fidesz-frakció javaslatára hozta létre. 

– A bizottság feladata az energia-veszélyhelyzettel kapcsolatban az önkormányzat, az intézmények és az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok energiamegtakarítási és költségcsökkentő intézkedési lehetőségeinek feltérképezése, és intézkedési terv előkészítése – tudatta Juhász Ádám (Fidesz-KDNP), bizottsági elnök. 

– A testület folyamatosan figyelemmel kíséri az energia-veszélyhelyzet alakulását és az önkormányzati költségvetés alakulását. Munkája során megvizsgálja az önkormányzati szerveknél és cégeknél a költségcsökkentési és reorganizációs lehetőségeket, előterjesztések előkészítését koordinálja a közgyűlés és az illetékes bizottságok számára azok végrehajtására. Koordinálja az egri családok, valamint mikro-, kis- és közepes vállalkozások veszélyhelyzetben történő megsegítésére készítendő előterjesztéseket. Ezen célok megvalósítása érdekében hívtam össze a bizottság alakuló ülését, amelyen az önkormányzati cégek és intézmények, a városvezetés és a képviselők is ismertethetik a megfontolásra javasolt energia-megtakarítással járó intézkedéseket, a pénzügyi mozgástér bővítésére, bevételek növelésére vagy kiadások csökkentésére irányuló elképzeléseket. Fontosnak tartom, hogy már az első ülésen konkrétumokról tárgyaljunk, s a kiforrott terveket a szeptemberi közgyűlésen elfogadjuk, a kidolgozandó javaslatok vizsgálatára pedig elegendő idő álljon rendelkezésre az ősz folyamán. Az ülés célja ezen javaslatok kidolgozása és konkretizálása, a közgyűlési határozati javaslatok előkészítése, amelyhez elengedhetetlen a meghívottak személyes jelenléte és konstruktív együttműködése.

A tanácskozáson jelen voltak az önkormányzati cégek vezetői is. Szűcs Tamás, az Evat igazgatója ismertette, hogy október 1. és szeptember 30. között tart egy gázév, ezért tényszerű adatokkal még nem tud szolgálni.

– A legalapvetőbb energiatakarékossági intézkedések mellett a bevételnövelés és a racionalizáció lehetőségeit is vizsgáljuk. Ilyen például, hogy lehetőség van-e homeoffice bevezetésére – mondta.

Az Agria-Humán Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Bacsa Jánosné rámutatott, hiába vesznek 20 forintért egy kilowattóra villamosenergiát, a rendszerhasználati díjak attól emelkednek. 

– Fontos, hogy megtartsuk a munkahelyeket, a likviditásunkat megőrizzük. Napi szinten végzünk költségelemzéseket. Nem nézhetünk csak az orrunkig, nálunk a legnagyobb költség a távhő. Ha duplájára emelik, akkor a cégünk ezt nem fogja tudni kigazdálkodni. Van egy saját tulajdonú ingatlanunk az Ady Endre úton, ahová átköltöztethetjük részben a céget – emelte ki.

Földvári Győző javasolta, fontolják meg, hogy a közvilágításon spóroljanak, illetve javasolta, hogy a parkolási díjak emelésén is gondolkozzanak el. Hozzátette, az önkormányzatban péntekenként rövidebb munkanap van, talán ezen a napon otthonról dolgozhatnának a kollégák.

Kovács Géza, az Egri Városi Sportiskola igazgatója kifejtette, a mérkőzésfényekkel is takarékoskodnak, illetve a fűtés- és a víztakarékosságot is komolyan veszik. Megvizsgálják, hogy az edéseken a fényerőt 40 százalékosra tudnák-e csökkenteni. A hőmérsékletcsökkenést is vizsgálják. 

– Mindezzel a tervek szerint 35-40 százalékkal csökkenthetjük a költségeket. Ha ez nem sikerül, akkor be kell zárnunk. Közben természetesen figyelemmel követjük a korszerűsítési pályázatokat is – jelentette ki az igazgató.

Juhász Tamás gazdasági irodavezető elmondta, a sportlétesítményekkel kapcsolatos 844 millió forintos költségnövekedés nettó összeg, amely nem tartalmazza a rendszerhasználati díjakat.

Oroján Sándor Fidesz-frakcióvezető kérte a gazdasági irodavezetőt, hogy készítsen kimutatást a pántlikázott tartalékokról.

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár helyzetét Tőzsér Istvánné igazgató ismertette. Közölte, minden apróságot végrehajtottak már, amire szükség van. Ügyelnek majd a takarékos fűtésre, hétfői bezárással tudnák ezt emelni. A legkorszerűtlenebb intézményük a felnémeti fiókkönyvtár, gondolkoznak rajta, hogyan lehetne racionalizálni a működését.

Molnár László, az Eger Termál Kft. és az Arnaut Pasa Fürdője Kft. cégvezetője elmondta, hogy amit lehet, már leállítottak a strandon. A téli sátrat nem állítják fel ott, mert rendkívül költséges. Hozzátette, hogy az uszodák nem működtethetők veszteség nélkül, de a Bitskey uszoda faszerkezetű, bezárni értelmetlen, ugyanis akkor is fűteni kell az amortizáció miatt.

Juhász Ádám kiemelte, a könyvtárat sem lehet bezárni, hiszen akkor állami támogatást veszítenének, és az uszodák bezárása sem lenne hasznos.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója, Pataki Zsuzsanna arról beszélt, a négy telephelyük közül a Liszi a legkisebb fogyasztó, a másik három telephely nagy.

– Meg tudjuk oldani, hogy az összes dolgozó egy telephelyen folytassa a munkát, a Bartakovics Béla Közösségi Házban, hiszen ez a legkorszerűbb, a legnagyobb és a leggazdaságosabb. A Vitkovics Alkotóház és a Forrás bezárható – tudatta. Hozzátette, ha nagyon eldurvul a helyzet, akkor a kulturális intézmények január és február hónapokra szerinte vállalni tudják a bezárást.

Juhász Géza, a városgondozás vezetője ismertette, naponta elemzik a helyzetet, a legnagyobb költség az üzemanyag. A piaci tevékenységeik köréből, ami nem nyereséges, azt nem fogják vállalni.

Egri Szociális Szolgáltató Intézmény vezetője, Külvári Anikó kifejtette, 9 tagintézményük 13 ellátástípust biztosít, mind kötelező feladat, vagy azok biztosítására állami szerződés van. 

– Ha valamilyen ellátást nem nyújtanánk, bár erre nincs felhatalmazásunk, akkor támogatástól is elesnénk. Egyetlen olyan feladatunk van, ami nem kötelező, ez a Felnémeti Gondozóház feletti civil ház, ezt a Covid alatt is felfüggesztettetük. Én attól tartok, nem spórolni fogunk tudni, hanem rajtunk csapódik a helyzet. Egyre több ellátott jelentkezik, aki eddig nem. Aki nem tud otthon fűteni, az a nappali intézménybe jön, aki nem tud főzni, az szociális étkeztetést kér – mondta.

Dr. Bánhidy Péter jegyző kijelentette, az Ifi pontot télre biztosan beköltöztetik a városházára, ugyanis az épülete korszerűtlen. 

– Ugyanakkor a hivatalban vannak olyan munkafolyamatok, amelyeket nem lehet csak négynapos munkarendre csökkenteni, illetve otthonról sem végezhetőek – mutatott rá.

A Dobó István Vármúzeum igazgatója, Ringert Csaba elmondta, állami feladatellátást is végeznek a turisztikai üzemeltetés mellett, ami támogatással jár.

Ha bezárjuk a várat, akkor a bevételeinket is csökkentjük – hangsúlyozta. – Az állami feladatellátás több mint háromszáz napos nyitvatartáshoz van kötve, erre közel kétszáz millió forint támogatás jár. Úgy gondolom, nem csak a vár, egyéb turisztikai attrakciók bezárása is azt vonja maga után, hogy nem jönnek a városba a vállalkozók, tehát a helyi vállalkozók is nehéz helyzetbe kerülnek.

Szúcs Tamás, az Evat igazgatója az önkormányzat segítségét kérte energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz a városi cégeknek.

– Sok jó ötletet hallottunk ma, amelyek rövid- vagy középtávon segíthetnek, de hosszútávon csak a korszerűsítés lehet a megoldás – fogalmazott.

Jövő hét hétfőn újra ülésezik a bizottság. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában